Авиошоу

Събота от 16:00 часа
още

В София има силна софтуерна общност: Уилямс

Гарет Уилямс, основател на Skyscanner в Авиошоу

17.01.2016 | 16:36
В София има силна софтуерна общност: Уилямс

Базираната в Шотландия Skyscanner, една от големите резервационни платформи за онлайн резервации откри офис в София в началото на 2016. Нейният основател и главен изпълнителен директор Гарет Уилямс обясни избора си на българската столица със силната софтуерна общност. Гарет Уилямс разговаря с Александър Богоявленски в предаването за авиация на телевизия Bulgaria ON AIR "Авиошоу" на 17 януари 2016.

 

Какво ще се промени в резервациите за самолетни билети през 2016 за обикновените потребители, които обичат да пътуват?

Все повече резервациите ще се правят в приложението, вместо на сайта ни, защото над половината потребите ползват мобилното приложение. Винаги мислим най-напред за мобайл. Преди няколко години можехме да си позволим да работим по-малко за мобайл, но сега предимно се работи за мобилни устройства.
Десктопът е на втори план.

Още по темата

Тези резултати най-добрите ли са крайния потребител? Или пък са най-добри за вашите партньори?

 

Убеден съм, че едно приложение или сайт ще се хареса много на потребителите само ако пътникът е поставен на първо място. Доставчикът, хотелите са на второ. На трето място е нашият приход.
 
Стартирахте компанията, защото ви беше трудно да намерите най-добрата цена за пътуване със самолет. Най-добрата, защото не винаги най-евтиното е най-добро.
Кой е най-добрият съвет, който може да дадете на потребителите - как да си намерят най-добрата цена?

Най-добрият съвет е да осъзнаят, че близкото летище може би ще има по-удобни и евтини полети.

 
Много пътници се питат защо цените на билетите не падат, когато имаме рязък спад в цените на горивата. Имате ли обяснение?

Това е един от редките моменти, в които авиокомпаниите печелят. Като цяло пътуването със самолет остава на същите цени в последните 20г. Говоря за цена на километър. Преди беше лукс, позволен за малцина.
 
Как избрахте София като дестинация за разширяване на компанията?

  1. Имахме страхотен продуктов лидер, който беше от България.
  2. Качеството на софтуерното инженерство тук - изключително високо.
  3. Съществуващата софтуерна и технологична общност в София е много силна. Това е смесица от традиционни софтуерни компании и интернет-компании, както и други онлайн фирми. Всичко това ври и кипи.

Тези три неща заедно показват, че София ще стане много важна част от разработката на софтуерни продукти за Skyscanner сега и в бъдеще. 
Малко са компаниите, които не срещат трудности при наемане на служители. Има глобален недостиг на висококвалифицирани софтуеристи.

Гледайте цялото интервю във видеото, включващо и най-успешните космически стартове през 2015.