fallback

Пол Евърет, директор на ADS

01.08.2014 | 05:00

Интервю на Пол Евърет, директор на ADS за Bloomberg.

Авиошоуто във Фарнбъро не ни разочарова от първия си ден, A330-800neo и A330-900neo е възможно да получи нова версия с други двигатели. Имаме потвърждение за това. Ще бъде с двигатели на Rolls-Royce

При мен сега е Пол Евърет, генерален директор на ADS, националната търговска асоциация, която представлява британска авиокосмическа и отбранителна индустрия.

Пол, сигурно сте доволен, че избраха двигателите на Rolls-Royce, нали?

Това е фантастична новина за британската индустрия. В момента имаме успешен период и съобщението ще го подкрепи още повече.

 

Днес няма F-35 във Фарнбъро. Това разочарование ли е за организаторите на авиошоуто?

Всички се надявахме да видим F-35 тук. Това е фантастичен нов самолет. Все още се надяваме да се появи по-късно през седмицата, но всички разбираме, че това е самолет, който е в средата на програмата си по разработване.

Ясно е, че винаги има предизвикателства. С право се отчита безопасността най-напред.

Знам, че и от тази, и от другата страна на Атлантика, хората работят здраво, за да реализират проекта.

 

Значи е още възможно да се появи, така ли?

Така е, както разбирам.

 

Съобщава се, че някои руски представители срещат повече затруднения да получат визи и да дойдат на авиошоуто. Видях няколко руски машини тук. Кажете ми какво е руското присъствие на фона на геополитическото напрежение.

Геополитическите проблеми са извън моите компетенции, но е ясно, че всички се тревожим от ситуацията в Украйна и международната реакция на това. Имаме дълги и успешни отношения с руските компании. Много от тях са изложители тук. Но е ясно, че има редица мерки, които британското правителство и други страни са предприели като последствие от действията в и около Крим.

Тази ситуация е отражение на тези събития.

 

Как ще бъдат затруднени продажбите на британските компании заради факта, че нямаме руска делегация голяма, както предишни години тук? Британският бизнес, който работи в този сектор продава за Русия, нали?

Мисля, че от гражданска гледна точка, бизнесът ще върви както обикновено. Не съм сигурен, че това ще се отрази силно на британския бизнес и продажбите му.

Най-хубавото за Фарнбъро е, че глобалната авиокосмическа и отбранителна индустрия е тук - 1500 изложители от 39 различни страни ще дойдат тази седмица.

Това означава големи възможност за бизнес с клиенти от цял свят. Ние имаме късмет във Великобритания. Ние сме глобален лидер в авиокосмическата индустрия и имаме технологии и продукти, които са желани от много страни. Така че седмицата за нас е добра.

 

Това е секторът, който се развива най-бързо в цялата британска икономика.

Последните данни, които имаме показват, че се развива 10 пъти по-бързо от британската икономика като цяло. Това отразява силно позитивния глобален ръст. Имаме търсене и ръст на пътниците. В резултат на това търсенето на самолети също расте.

Имаме рекорден баклог.

Boeing и Airbus увеличават продукцията си. Това означава нов и по-добър бизнес за компаниите във Великобритания, които работят и с двете компании.

 

Очаквате ли големи поръчки тази година? И от кого - лизингови компании, нискобюджетни - някои анализатори говорят за леко умерени очаквания в сравнение с последните няколко години.

Миналата година беше страхотна като нови поръчки.

Смятам, че няма съмнение и тази ще бъде такава. Най-вероятно ще дойде от по-бързо развиващите се части на глобалната икономика - Близък Изток, ЮИ Азия, вероятно и от Южна Америка.

Смятам, че сме в ситуация, в която имаме рекорден беклог като самолетни поръчки. За по-голямата част от индустрията това означава, че се питат как да увеличат производството си и как да задоволят клиентите си.

 

Това изложение беше национално преди години, а сега е важно международно събитие. Успя ли Фарнбъро да остане адекватен на фона на конкуренцията от Дубай, Сингапур, Китай?

Историята е важна. Всеки разбира, че където и да отидеш по света, хората знаят какво е Фарнбъро. Това ни помага.

Но Великобритания и Фарнбъро са място, където всеки се чувства добре.

Някои от изложенията в други части на света са малко по-особени. Те имат регионално значение и там участват силни регионални играчи. Докато Фарнбъро е истинско глобално събитие.

Хората от цял свят обичат да идват тук.

Трябва да отбележим, че е привлекателна и близостта до Лондон.

Всеки знае, че всички идват тук.

Това означава, че искат да дойдат, защото се тревожат, че ако пропуснат, ще изтърват важни нови поръчки или възможности. Или че просто няма да са наясно отрано за това, което ще е важно за тях следващата година-година и половина.

 

fallback
fallback