Авиошоу

Събота от 15:30 часа
още

Авиошоу E199: Раждането на F-16

Историята на първите в авиацията-3

16.06.2019 | 10:38
Авиошоу E199: Раждането на F-16

Самолетът, който до голяма степен се превърна в символ на бойната авиация от 4-то поколение и стана гръбнакът на бойната авиация в 25 държави се ражда в началото на 60-те.

Пентагонът бавно, но славно стига до извода, че е необходима по-дълбока унификация на ресурсите, което означава създаването на единен изтребител за всички родове войски. Стартирана е програмата, която води до раждането на F-111.

По това време се заражда качествено нова концепция. На база опита от войните в Корея и Виетнам, група военни и инженери - лидери на която са полковник Джон Бойд и математикът Томас Кристи, оформя теорията за “високоенергийния маневрен бой”. Тяхната концепция е противоположност на старите идеи. Те искат лек и гъвкав изтребител за dogfight, вместо тежък изтребител с ракети за далечно прехващане.

Точно тези идеи трябва да се развият в следващия представител на изтребителите от 4-то поколение, със създаването на който се заемат ВВС, защото F-111 се оказва не толкова успешен, колкото би им се искало.

През 1965 са представени резултатите от проучванията на две програми - за лек изтребител с кодовото име ADF и за тежък-многоцелеви FX.

В началото полковник Бойд държи и настоява за внедряването на идеите на неговата група за лек самолетг, защото според него тя напълно отговоря на изискванията на тогавашното време. Докато идеите около FX са явно продължение на F-111..

Гледайте цялата история във видеото.