StartUp конференцията NEXT се фокусира върху насърчаване на растежа

Екосистемата на стартиращите IT компании е доста малка у нас и подобни събития са начин за популяризирането им, коментира Крис Георгиев от организаторите

13.10.2014 | 13:15 Редактор: Мариета Иванова
StartUp конференцията NEXT се фокусира върху насърчаване на растежа

StartUp конференцията NEXT тази година се фокусира върху насърчаване на растежа, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air предприемачът и един от организаторите на събитието Крис Георгиев. Той допълни, че проведеното на 11 октомври събитие, е проведено изцяло на английски език, „тъй като това е езикът на който говорят стартъпите“. В тази връзка той допълни, че повечето компании, участвали във форума, са фокусирани върху това как да достигнат до по-големи пазари от българския.

Георгиев зави още, че екосистемата на стартиращите IT компании е доста малка у нас подобни събития дават шанс за по-голямото им популяризиране.

На въпрос на водещия Иван Нончев за това какви са разликите между финансирането на нови идеи в САЩ и Европа, Крис Георгиев коментира, че в Силициевата долина „нещата се случват много по-бързо и по-динамично“. По думите му „хората там са много по-готови да ти направят услуга без да очакват някаква краткосрочна възвращаемост. И цената, на която се оценява една бизнес идея, е в пъти по-висока в сравнение с тази в Европа“.

При търсенето на финансиране в Европа обикновено в повечето случаи се гледат някакви финансови показатели. Той допълни, че Силициевата долина, начинът, по който се оценява потенциалът на компания е на база доколко продуктът може да промени света и да привлече потребители. В тази връзка той посочи за пример социалната мрежа Twitter, която въпреки че имала необходимост да подобри бизнес модела си, е получила милиони финансиране.

В Европа има друго предимство по отношение на финансирането и това е свързано с европейските фондове, коментира Георгиев.

Форумът StartUP Conference NEXT 2014 се провежда за осми път на 10 и 11 октомври в Sofia Event Center.

Фото кредит: Маргарит Ралев/ www.Localancers.com

За конференцията в София пристигна Боб Дорф един от най-влиятелните стартъп теоретици и практици, участвали някога в предприемаческото събитие у нас.

Основател на lean startup методологията за разработване на продукти и услуги, според която всяка идея в предприемаческия бизнес се валидира със серия от хипотези.

Наричан „сериен предприемач“, Боб стартира успешни бизнеси през целия си живот.

Първата си компания основава на 22 години и оттогава има десетки успешно разработени бизнеси.

Днес Дорф обикаля света, помагайки на стартъпи, огромни корпорации или дори правителства, прилагайки своите ефективни бизнес методи.

Световно признатият му бестселър „Наръчник на собственика на стартъп“ в съавторство със Стив Бланк, друго светило в областта на предприемачеството, от години е основополагаща книга за всеки млад предприемач.

Фото кредит: Маргарит Ралев/www.Localancers.com

Събитието беше открито от посланика на САЩ в България г-жа Марси Рийс и представи още 33 лектори от България и чужбина, четири дискусионни панела за стартъп и образование, жените в предприемачеството, развитие на предприемачеството в глобален аспект, SEED инвестиции и бързи продажби, работилница по дизайн мислене и Google инструменти за стартъпите, над 15 презентации на значими лектори от целия свят и много възможности за създаване на ефективни контакти между над 500-те посетители на конференцията.

Фото кредит: Томислав Савов/ @RainmakerTom

В конференцията участва и Марвин Лиао -  партньор в един от най големите и известни акселератори в света 500Startups и опитен висш мениджър в медийното и технологично пространство, който се занимава с големи и развиващи се страртиращи компании и има опит в управлението на големи и мултифункционални екипи на всички континенти.

По време на конференцията бяха обявени и старта на новата медия www.startups.bg, която ще представя български стартъпи на английски и началото на два конкурса: първите български стартъп награди StartUP Awards, които ще се случат през декември, и трето издание на конкурса за мобилни приложения на VIVACOM - #newbornideas.


Фото кредит: Томислав Савов/ @RainmakerTom
В панела StartUP и образование взеха участие Боб Дорф, Милена Стойчева от Junoiur Achievment, Тобиас Стоун и Венета Андонова от Американския университет в България.

 

Фото кредит корица: Маргарит Ралев/ www.Localancers.com.