Изкуственият интелект на Tesla Model 3 спаси човек

Фукнцията "Autopilot" има възможността да реагира за части от секундата

06.09.2018 | 16:45 Редактор: Иван Берберов
Изкуственият интелект на Tesla Model 3 спаси човек

Изкуственият интелект, с който са оборудвани електромобилите на Tesla, често е критикуван в медиите за грешките, които допуска. Оказва се обаче, че системата "Autopilot" наистина може да измъкне автомобила и неговия водач от опасна ситуация и по този начин дори да спаси човешки живот.

На един от каналите в YouTube, посветен на автомобилите Tesla, се появи именно такова видео. В него собственик на Tesla Model 3 разказва за пътен инцидент, като показва и видеозапис от него. Ясно се вижда, как електромобилът се движи по прав участък на пътя, когато е засечен от Toyota Yaris. 

Малката японска кола се вмъква между два автомобила, като според водача на Tesla-та, само бързите действия на електронната система предотвратяват катастрофа.

Студиото "Crash Animation Studios" се е заинтересувало от случая и пусна в интернет собствено видео, в което с помощта на компютърна графика анализира инцидента. Според анализаторите от студиото, "Model 3" се движи със 100 км/ч, а скоростта на Toyota Yaris е около 130 км/ч.

Твърди се, че в тази ситуация инцидентът е избегнат само заради автопилота на електромобила. Електронната система реагира за 0,4 секунди и успява да осигури разстояние между двете коли от половин метър. В случая човек би реагирал най-малко за секунда, което със сигурност ще доведе до катастрофа. А при тази висока скорост последствията от може да бъдат фатални. 

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Снимка: Pixabay.com