Subaru по стъпките на Toyota и Nissan, отказва се поетапно от дизела

Мярката на автомобилния производител засега ще засегне само пазара на Острова

25.08.2018 | 12:18 Редактор: Тодор Петров
Subaru по стъпките на Toyota и Nissan, отказва се поетапно от дизела

Автомобилите с дизелови двигатели все още се радват на стабилно търсене в Европа и по света, но новите екологични норми WLTP карат някои производители постепенно за се откажат от модели с по-тежко гориво. Поредният такъв е Subaru, който прекрати продажбите на дизелови версии на два свои модела във Великобритания.

Явно 2,0-литровият дизелов агрегат, поставян на моделите Forester и Outback, не е успял да покрият изискванията, които влизат в сила от 1 септември. Затова Subaru спира продажбите на версиите с този мотор, като на първо време тази мярка ще засегне само пазара на Острова.

Местният представител на японската компания вече обяви, че Subaru Forester ще се предлага единствено с бензинови двигатели с обем 2,0 литра – атмосферен и с турбо. За модела Outback е достъпен само 2,5-литров атмосферен агрегат.

По-рано други два японски производителя – Toyota и Nissan, също обявиха, че започват постепенно отказване от предлагането на дизелови двигатели в Европа. Въвеждането на новите екологични стандарти на свой ред се отрази и на редица европейския производители, които бяха принудени да спрат различни модификации на свои модели, тъй като те не покриват изискванията.

Четете още подобни новини в Automedia.bg

Снимка: Pixabay