fallback

От Toyota представиха мини робот за "общуване и компания"

Той е с размерите на длан, но може да провежда разговор

30.09.2016 | 13:31 Автор: Ирина Георгиева

Робот с размерите на длан, който може да провежда разговор, ще влезе в продажба в Япония през следващата година, обявиха разработчиците на Toyota, цитирани от BBC.

Kirobo Mini, който е 10 см висок, е предназначен да осигурява компания и общуване, твърдят от компанията. И може да пригодите разговорите ви да включват коментари за пътувания на база данни от превозното средство на притежателя му.

Роботът има детски качества, но експерти твърдят, че той не може да бъде заместител на едно дете.

"Той се поклаща леко, по което малко прилича на седнало бебе, което не е развило напълно уменията си да балансира", коментира главният конструктор на Kirobo Mini пред Reuters.

"Тази "уязвимост" е създадена, за да се изгради емоционална връзка", добави той.

Според проф. д-р Керстин Даутенхан от училището по компютърни науки в Университета Хертфордшир, този "сладък" робот ще привлича младите хора.

"Напомня ми на тамагочитата - идеята да има малко сладко нещо, което не е задължително да създава впечатлението, че е живо, но има реалистични атрибути", коментира проф. Даутенхан пред BBC.

По думите й обаче твърдението на някои експерти, че роботът може да се превърне в заместител за жените, които не могат да имат дете, е обидно.

Някои маркетинговите материали показаха как жени "приспиват" робота, но от Toyota изрично казаха, че не са техни.

"Роботът може да накара хората да се чувстват добре, но няма човешки компонент. Той не може да бъде заместител на дете", категорична е проф. Даутенхан.

"Случаен разговор"

От Toyota твърдят, че Kirobo Mini може да:

  • се включва в "случаен разговор" с помощта на жестове, изражение на лицето и да мига;
  • да помни потребителски предпочитания и предишни събития, като например харесвания, нехаресвания и излети;
  • да използва данни от свързани устройства като например тези в дома или в колата;

Роботът ще струва 39 800 йени (£ 300) и засега ще се продава само в Япония. Той е значително по-евтин от други хуманоидни роботи.

Предшественикът на Kirobo Mini - роботът Kirobo (34 см) беше изпратен до Международната космическа станция през 2013. Задачата му беше да придружава японския астронавт Коичи Уаката като част от проучванията за изолация.

fallback
Още от Техно
fallback