Френски асоциации с жалби срещу Facebook, Twitter и YouTube за реч на омразата

Френското законодателство изисква свалянето на расистките, хомофобските и антисемитски материали

16.05.2016 | 14:11 Редактор: Луиза Божинова
Френски асоциации с жалби срещу Facebook, Twitter и YouTube за реч на омразата

Три френски антирасистки асоциации обявиха в неделя, че ще подадат жалби в съда срещу социалната мрежа Facebook, микроблогинг услугата Twitter и видео услугата на Google YouTube, защото са се провалили в премахването на речта на омразата в съдържанието, публикувано в техните платформи, предава Ройтерс.

Френското законодателство изисква свалянето на расистките, хомофобските и антисемитски материали и уведомяването на властите за това.

Но Съюзът на френските студенти евреи UEJF и други активисти, борещи се с расизма и хомофобията от организациите SOS Racisme и SOS Homophobie, твърдят, че трите компании са премахнали само малка част от общо 586 примера за подобно съдържание. Бройката е подадена от активистките групи след преброяване, извършено от края на март до 10 май.

За този период Twitter е премахнала само 4% от резултатите, YouTube - 7%, а Facebook - 34%, твърдят асоциациите.

“С оглед на това колко печелят YouTube, Twitter и Facebook и колко малко данъци плащат, отказът им да инвестират в борбата с речта на омразата е неприемлив”, заяви президентът на UEJF Саша Рейнгенвирц.

Германия накара през декември Facebook, Google и Twitter да изтрият изказвания, квалифицирани като реч на омразата, от своите уебсайтове в рамките на 24-часов период.

Повече технологични новини четете на Bloombergtv.bg.