ЕК обвини Google в злоупотреба с господстващо положение

Интернет гигантът не позволявал на производителите да продават смартфони, работещи с конкурентни операционни системи

20.04.2016 | 16:16 Редактор:
ЕК обвини Google в злоупотреба с господстващо положение
ЕК обвини Google в злоупотреба с господстващо положение

Както се очакваше, Европейската комисия (ЕК) уведоми днес американския интернет гигант Google за своето становище, че компанията нарушава антитръстовите правила на Европейския съюз (ЕС). Според ЕК Google злоупотребява с господстващото си положение като налага ограничения на производители на устройства, ползващи нейната мобилна операционна система Android, както и на операторите на мобилни мрежи, съобщават от комисията.

Съгласно предварителното становище Google е приложила проблемната стратегия, защото иска да запази и укрепи своето господстващо положение в сферата на общото търсене в интернет.

ЕК твърди, че Google изисква от производителите предварително да инсталират на своите устройства Google Search, както и браузъра Google Chrome. Освен това ги задължава да определят Google Search за услуга за търсене по подразбиране. Това е условие за предоставянето на лиценз за някои патентовани приложения на Google.

Комисията допълва, че интернет гигантът не позволява на производителите да продават интелигентни мобилни устройства, които работят с конкурентни операционни системи, базирани на отворения код на Android. Същевременно Google предоставя финансови стимули на производителите и операторите на мобилни мрежи, ако предварително инсталират на устройствата си единствено Google Search.

Практиките лишават конкурентните търсачки от достъп до пазара чрез конкурентни мобилни браузъри и операционни системи. Според ЕК и потребителите са ощетени от всичко това, защото конкуренцията бива задушавана и се ограничават иновациите в по-широкото мобилно пространство.

Опасенията на Комисията са представени в изложението на възраженията, отправено към Google и неговото дружество майка Alphabet. Изпращането на изложение на възраженията не предрешава изхода от разследването.

Повече технологични новини четете на Investor.bg