fallback

Млад химик се превръща в първия български киборг

28-годишният Христо Колев е решил да имплантира магнит в тялото си, благодарение на който мозъкът му ще може да кореспондира с компютър

29.02.2016 | 14:40 Автор: Ирина Георгиева

Млад изобретател е на път да стане първият киборг в България. 28-годишният Христо Колев е решил да имплантира магнит в тялото си, благодарение на който мозъкът му ще може да кореспондира с компютър. 

Още по темата

Да превърнеш науката в начин на живот. Към това не спира да се стреми младият Христо Колев. Едва на 28-години, той е на път да се превърне в първия български киборг.

"Предстои да имплантирам един малък магнит в един от моите зъби, който ще ми позволи да вкарвам малък диоди директно в черепа ми, което може да се възприеме като един различен интерфейс, с който човекът може да взаимодейства с машината", поясни Колев.

Христо е вдъхновен от известния британски учен д-р Кевин Уоруик, считан за първия човек-киборг в света. През 1998 г. той имплантира силиконов чип в ръката си – преминавайки поредната преграда между човечеството и машината.  

"Устройството, което ще правя, ще стои в джоба ми и ще се свързва посредством bluetooth интерфейс или някакво електронно устройство. Този сигнал ще се преобразува в звуков сигнал и ще се пусне по една намотка. Това ще създаде променливо електромагнитно нагоре и надолу през моята глава", добави изобретателят.

Възможностите на въпросното изобретение до голяма степен ще зависят от софтуера, който ще бъде написан за него. 

"Бих могъл да направя снимка на тълпа на хора и да знам веднага какъв е броя на тези хора. Единственото ограничение е моето въображение", поясни той.

Христо се надява още много млади хора да поемат по неговия път.  Вярва, че независимо от условията, с които се сблъскват родните учени , шансове за развитието им има и тук....

С научния откривател се срещна репортерът на Bulgaria ON AIR Милена Енчева:

 

fallback
Още от Техно
fallback