fallback

Фирмите могат да четат лични мейли на служителите

ЕСПЧ реши по конкретен казус, че фирма, прочела съобщенията на свой работник, е била в правото си

13.01.2016 | 16:48 Автор: Ирина Георгиева

Работодателите могат да четат личните съобщения на служителите си, изпратени чрез чат програми или електронни пощи в работно време, постановиха съдиите на Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, цитирани от BBC.

ЕСПЧ реши по конкретен казус, че фирма, прочела съобщенията на свой работник, изпратени през Yahoo Messenger в работно време, е била в правото си. Съдиите заявиха, че служителят е нарушил правилата на компанията, а неговият работодател имал правото да провери дали си е свършил възложената му работата. Тези политики обаче и защитават работниците.

Съдиите произнесли решението си на 12 януари. То засяга правно всички страни, които са ратифицирали Европейската конвенция за правата на човека. България попада към тези държави.

Работникът, който е инженер в Румъния, се е надявал съдът да се произнесе, че работодателите му са нарушили правото му на поверителна кореспонденция, когато са прочели съобщенията му и впоследствие са го уволнили.

Неговият работодател открил, че той е използвал Yahoo Messenger за лични контакти, както и за професионални. Понеже компанията е проникнала в работен акаунт, съдиите са отсъдили, че работодателят не е влязъл в нарушение. Те отхвърлили искането на мъжа като посочили, че не е "неприемливо даден работодател да иска да се увери, че служителите му са завършили професионалните си задачи в работно време".

Yahoo Messenger

Богдан Барбулеску, който изгубил делото в румънските местни съдилища, обжалвал решението пред ЕСПЧ. Той твърдял, че правото му на личен живот било нарушено, защото работодателят му прочел освен работните съобщения в Yahoo Messenger, и личните. 

Шефът на Барбулеску обаче бил забранил на персонала си да изпраща лични съобщения по време на работа. Понеже компанията е проникнала в работен акаунт, съдиите са отсъдили, че работодателят не е влязъл в нарушение.

Доказало се, че инженерът е използвал служебен компютър за лични нужди в работно време, аргументира се съдът. Магистратите смятат, че румънските им колеги са постигнали "честен баланс" между уважаване на личното пространство и интересите на работодателя.

fallback
Още от Техно
fallback