Фирмите могат да четат лични мейли на служителите

ЕСПЧ реши по конкретен казус, че фирма, прочела съобщенията на свой работник, е била в правото си

13.01.2016 | 16:48 Редактор:
Фирмите могат да четат лични мейли на служителите
Фирмите могат да четат лични мейли на служителите

Работодателите могат да четат личните съобщения на служителите си, изпратени чрез чат програми или електронни пощи в работно време, постановиха съдиите на Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, цитирани от BBC.

ЕСПЧ реши по конкретен казус, че фирма, прочела съобщенията на свой работник, изпратени през Yahoo Messenger в работно време, е била в правото си. Съдиите заявиха, че служителят е нарушил правилата на компанията, а неговият работодател имал правото да провери дали си е свършил възложената му работата. Тези политики обаче и защитават работниците.

Съдиите произнесли решението си на 12 януари. То засяга правно всички страни, които са ратифицирали Европейската конвенция за правата на човека. България попада към тези държави.

Работникът, който е инженер в Румъния, се е надявал съдът да се произнесе, че работодателите му са нарушили правото му на поверителна кореспонденция, когато са прочели съобщенията му и впоследствие са го уволнили.

Неговият работодател открил, че той е използвал Yahoo Messenger за лични контакти, както и за професионални. Понеже компанията е проникнала в работен акаунт, съдиите са отсъдили, че работодателят не е влязъл в нарушение. Те отхвърлили искането на мъжа като посочили, че не е "неприемливо даден работодател да иска да се увери, че служителите му са завършили професионалните си задачи в работно време".

Yahoo Messenger

Богдан Барбулеску, който изгубил делото в румънските местни съдилища, обжалвал решението пред ЕСПЧ. Той твърдял, че правото му на личен живот било нарушено, защото работодателят му прочел освен работните съобщения в Yahoo Messenger, и личните. 

Шефът на Барбулеску обаче бил забранил на персонала си да изпраща лични съобщения по време на работа. Понеже компанията е проникнала в работен акаунт, съдиите са отсъдили, че работодателят не е влязъл в нарушение.

Доказало се, че инженерът е използвал служебен компютър за лични нужди в работно време, аргументира се съдът. Магистратите смятат, че румънските им колеги са постигнали "честен баланс" между уважаване на личното пространство и интересите на работодателя.