fallback

Никой не може да прочете всички съобщения на всички хора, каза Обама

Последната за годината пресконференция на президента на САЩ

19.12.2015 | 09:00

Президентът на САЩ Барак Обама призова американците да останат бдителни за потенциални заплахи от вътрешни заплахи от активисти на Ислямска държава, заради трудността да се проследи „вълка-единак“ –самотните нападатели като тези в Калифорния.

Обама даде пресконференцията си в края на годината в Белия дом, преди да отпътува за Сан Бернардино, мястото на престрелката от 2 декември, за да се срещне със семействата на жертвите.

В рамките на американските усилия за проследяване на потенциалните нападатели Обама каза, че постовете в социалните медии от потенциални заподозрени се следят постоянно от органите на реда. Той каза, че частните комуникации са много по-трудни за проследяване и посочи тревогите за личното пространство.

„Никое правителство няма да има възможността да прочете съобщенията или мейлите, или постовете в социалните медии на всеки един човек. Ако не са пуснати като публични съобщения, ще има вероятно непреодолими проблеми и това поставя въпроса за ценностите ни“, каза Обама.

„Ще трябва да продължим да балансираме нуждите си за сигурност със законната загриженост на хората за личното им пространство“.

Обама каза, че администрацията работи с технологичната общност, за да намери правилен начин да проследява заплахите за сигурността, съобщава Ройтерс.

След Сан Бернардино Обама ще пътува за Хаваи, където ще прекара коледната ваканция.

Веднага след края на пресконференцията си Обама отиде да гледа Междузвездни войни.

След него пред журналистите излезе прессекретарят на президента, придрущен от двама щурмоваци. Белият дом направи закрита прожекция за близките на загиналите при военни действия.

 

It can be useful to bring friends along sometimes. Thx @Disney 4 hosting a @StarWars event for Gold Star families. pic.twitter.com/mdbP76V5QV

— Josh Earnest (@PressSec) December 18, 2015
fallback
Още от Техно
fallback