fallback

Берлин напомни задълженията на Volkswagen

Безниновите двигатели също показвали фалшиви данни

04.11.2015 | 16:06

Германското правителство очаква автомобилният гигант Volkswagen да хвърли светлина "по прозрачен и пълен начин" на аферата с манипулираните двигатели и фалшивите данни за емисиите въглероден диоксид, каза в сряса говорителят на Ангела Меркел, цитиран от АФП.

"Задължение на VW е да хвърли светлина, прозрачно и пълно" на различните детайли и обвинения, каза Щефан Зайберт на редовната пресконференция на правителството.

 

Главният изпълнителен директор на VW Матиас Мюлер обяви миналата седмица, че е време компанията да стане "по-забавно място за работа", след това, в събота замина за бала на операта, където бе сниман усмихнат, в смокинг с бутилка шампанско на масата и в прегръдките на бивша тенис звезда, съобщава Bloomberg.

В понеделник купонът свърши.

Същата вечер автопроизводителят съобщи, че някои бензинови коли - не само дизелови, които досега бяха обсебили вниманието на разследващите органи - също с апоказали по-лоши от обявените нива на вредни емисии, с което цената на акциите на компанията се срина с 11% в сряда.

Надзорният съвет на VW пусна съобщение, в което обяви, че е "дълбоко разтревожен" и ще се събере най-скоро, за да обсъди "бъдещи мерки и последствия".

Компанията съобщи, че вътрешно разследване е показало, че 800 000 коли са проявили "необясними несъответствия" в емисиите си въглероден диоксид, важен показател за енергийната ефективност и основа за облагане и емисионни регулации в Европа. Не е ясно дали тази бройка влиза или не в онези 11 млн. коли, които компанията по-рано съобщи, че ще трябва да изтегли от пазара.

VW оцени разходите си за новите проверки на най-малко 2 млрд евро. Други 6,7 млрд евро бяха отделени вече за ремонт на дизеловите двигатели с манипулирани емисии.

/Корица: Volkswagen Passat на Цариградско шосе в София, 18 октомври 2015. Снимка: С.Грозева/bgonair/

fallback
Още от Техно
fallback