Въпреки скандала с VW французите обичат дизела

Проучване на Odoxa за Parisien-Aujourd’ hui

01.11.2015 | 19:25
Въпреки скандала с VW французите обичат дизела

Французите продължават да подкрепят дизела, въпреки скандала с подправяните данни на дизеловите двигатели на Volkswagen, две трети /64%/ твърдят, че имат „добра представа“ за това гориво, сочено с пръст като най-замърсяващо и опасно за здравето, според проучване, публикувано в неделя.

 

Мръсен, но евтин

Французите смятат, че дизелът, който ще бъде облаган с допълнителен данък във Франция е ефективно гориво /74%/ и евтино /64%/, въпреки че признават, че замърсява /61%/ и е опасно за здравето /56%/, показват резултатите от проучване, реализирано от Odoxa за Parisien-Aujourd’ hui.

 

Бензинът води

Дизеловите двигатели от друга страна не са предпочитаният избор на французите, които планират да купуват кола. Ето как избират:

  • 34%-бензин
  • 33%-електрически или хибриден модел 
  • 30% дизел

За три четвърти от /французите /76%/ решението от сряда /28/10/2015/ на ЕС да намалят праговете на емисии на вредни газове на дизеловите двигатели е признак, че се е поддал на лобито на производителите на автомобили.

 

Те са убедени, че аферата Volkswagen – манипулирането на резултатите от тестовете за вредни емисии на дизеловите коли на производителя няма да се отрази на продажбите на автомобили на нафта. 61% смятат, че скандалът няма да откаже собствениците на такъв двигател да купят отново кола с дизелово гориво.

Проучването е реализирано на 29 и 30 октомври 2015 сред 1001 души.

В средата на октомври френското правителство обяви решението си да намали прогресивно от 2016 фискалните стимули за дизела пред бензина.