fallback

Глобиха Apple с 234 млн долара

Съдът призна патента на University of Wisconsin

17.10.2015 | 11:53 Автор: Георги Стоянов

Американски съд нареди на Apple да плати над 234 млн долара обезщетение на University of Wisconsin-Madison за неправомерно използване на патентовани технологии, съобщава BBC.

Още по темата

Wisconsin Alumni Research Foundation, патентното звено на University of Wisconsin-Madison, заяви, че решението е важно за защитата на техните научни разработки.

Съдът реши, че Apple е използвал патентована технология за микрочипове в някои от своите телефони и таблети без разрешение.  

Apple обяви, че ще обжалва решението.

Сумата е с 255 милиона долара по-малка от поисканата от фондацията на университета.

Случаят е свързан с технологии, използвани е iPhone 5s, 6 и 6 Plus. В друго дело, същото искане е предявено и по отношение на по-новите модели на Apple - iPhone 6S и 6S Plus.

University of Wisconsin-Madison заведе дело срещу Intel за същия патент през 2008. Тогава случаят беше уреден с извънсъдебно споразумение за необявена сума.

Apple съди за нарушение на патенти много от големите играчи в технологичния сектор. Един от най-следените процеси е този, който изправи пред съда американската компания срещу южнокорейската Samsung, най-големият й конкурент на пазара на смартфони и таблети.

fallback
Още от Техно
fallback