fallback

Човекът, който купи google.com за 12 долара и го притежава около минута

Търсачката му даде награда, отива за благотворителност

12.10.2015 | 20:00

Американец купи google.com за 12 долара и го притежава за 1 мин.

Човекът, който за кратко успя да купи и притежаваше домейна google.com получи награда от търсачката, която дари за децата в Индия, съобщи ВВС.

Администраторска грешка позволи на американския студент Санмай Вед да купи правото за контрол над домейна на 29 септември 2015. Пропускът на админите му даде контрола над google.com за около минута, преди Google да разбере и да отмени транзакцията.

След като откри грешката Вед получи парична награда, която реши да даде за благотворителност.

Googlе не коментира случая.

 

Дванайсет долара

Вед обясни в профила си в LinkedIn, че проучвайки Google Domains, случайно открил, че google.com показва, че е свободен. Той избрал иконата-кошница отстрани на домейна „която не би се показала, ако домейнът не се продаваше“, обяснява Вед.

„Въпреки надеждата, че ще ми излезе грешка и транзакцията няма да мине, успях да извърша покупката и от кредитната ми карта взеха пари!“, съобщава Вед.

 

Веднага след приключване на транзакцията той получил два мейла от Гугъл, включително от Google Security, които му предложили „гугълска награда“: да дари парите, които ще получи за откриване на бъга. Дори удвоили наградата.

Паричната награда, без посочена точна сума отива за фондация Art of Living India, пише Вед. Той посочил образователната програма на фондацията, която подкрепя 404 училища в Индия, където учат 39 200 бедни деца.

fallback
Още от Техно
fallback