fallback

Без такси за роуминг от средата на 2017г.

Също така, законът включва нови правила за целия ЕС, с които се гарантира свободният достъп на интернет потребителите

02.10.2015 | 15:16 Автор: Ирина Георгиева

Съветът на ЕС прие официално новите правила, според които от средата на 2017 г. трябва да бъдат премахнати таксите за роуминг за страните-членки на ЕС, посочват от пресслужбата.

Също така, законът включва нови правила за целия ЕС, с които се гарантира свободният достъп на интернет потребителите. 

"Сбогом ‪‎роуминг‬! От юни 2017г. вече ще е само спомен от стара сметка за телефон. Решението на ‪‎Съвета‬ на ‪ЕС‬ е окончателно!" - написа еврокомисарият Кристалина Георгиева в профила си в социалната мрежа Facebook.

Новите разпоредби ще влязат в сила три дни след като бъдат обнародвани в официалния орган на ЕС, което се очаква да се случи в началото на ноември. 

Постановлението е прието на първо четене без обсъждане на заседание на министрите от страните-членки на ЕС, които се занимават с въпросите, свързани с търговията, икономиката и иновациите.

Премахване на таксите за роуминг от 15 юни 2017 г. ще позволи на потребителите да плащат една и съща такса за телефонни разговори и достъп до интернет, както у дома, така и когато пътуват в ЕС.

През юни 2015г. от ЕК съобщиха, че новите правила ще бъдат допълнени от амбициозна реформа на европейските правила в областта на далекосъобщенията през 2016 г.

"От април 2016 ще има вече намаление с около 75% на таксите за роуминг, като максимумът за минута време ще е 0.05 евро, за кратко съобщение 0.02 евро и за 1МБ интернет - 0.05 евро." - съобщи тогава вицепремиерът и министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин в профила си в социалната мрежа Facebook.

 

fallback
Още от Техно
fallback