Защо американското правителство използва отворен код

Коментар на Бен Балтер от GitHub

04.09.2015 | 16:32 Редактор: Велко Каменов
Защо американското правителство използва отворен код

Бен Балтер от платформата за хостване на софтуерни проекти с отворен код GitHub коментира пред Bloomberg ползите, които американското правителство извлича от използването на отворен код.

Емили Чен, Bloomberg: Какво представлява отвореният код и как го използва американското правителството?

Бен Балтер, GitHub: Отвореният код е начин за разработка и дистрибуция на софтуер, при която достъпът до програмния код на софтуера е свободен и той може да бъде видян, прегледан и подобрен. Правителството го използва, за да даде възможност на софтуерни разработчици да го подобрят, както и за вътрешна комуникация и споделяне на код между правителствените агенции или между агенциите и компании, които изпълняват обществени поръчки.

Емили Чен: Защо Агенцията за национална сигурност и Пентагонът биха искали да отворят кога на който и да било софтуер. Не е ли строго секретна тази информация?

Бен Балтер: Водеше се дискусия за и против отворения код. Разработчиците на софтуер днес обаче се учат да работят в свят, където отвореният код се е превърнал в стандарт. Трудно ще намерите дори стартъп компания, която да не разчита на отворен код по някакъв начин. Докато секретната информация остава извън програмния код, софтуерът с отворен код е също толкова сигурен, колкото и този със затворен код.

Емили Чен: Как ще спечелим ние като данъкоплатци от отварянето на кода от страна на правителството?

Бен Балтер: На първо място американското правителство е най-големият потребител на програмен код в света. Отварянето на повече код ще представлява сериозна инвестиция за технологичната индустрия. Помислете за "космическа надпревара" в софтуерната индустрия. От друга страна кодът, който купува правителството, се финансира с пари на данъкоплатците. Предизвикателствата, пред които се изправят правителствените агенции, не са специфични само за една определена агенция, а отвореният код ще даде възможност за решаването на проблема веднъж за всички тях. Това е предимството му.


Емили Чен: Любопитно е, че все по-голяма част от софтуера, използван за президентски кампании, е с отворен код. Можете ли да ни дадете примери?

Бен Балтер: Да, сред кандидатите за президенти има такива, които използват услугите на GitHub, за да позволят подобряване на кода, който използват. Сандърс използва услугата в приложенията си за Android, iOS и Windows phone. Ако искате доброволно да подпомогнете на кампанията му от хола си, можете да го направите, като се логнете в GitHub и направите някои промени в програмния код на приложенията, за да подобрите софтуера, който Сандърс използва, за да достигне до гласоподавателите.