fallback

Бъдещи приложения на дроните

Коментар на Оливия Солон за телевизия Bloomberg от Лондон

21.08.2015 | 17:02 Автор: Георги Стоянов

Инспекциите на комплексни структури като например нефтените платформи могат да са опасни за персонала, който ги извършва, но един британски стартъп иска да промени всичко това. С нас е редактора ни за иновации Оливия Солон, и тя ще ни разкаже повече, защото това наистина привлече вниманието ми тази сутрин - дрони. Мислех си че Amazon е окупирал този пазар. Кажи ни обаче за тези дрони?

Оливия Солон: Да, всъщност Amazon все още не е доставил нито една пратка до клиент с дрон, но все пак има няколко компании, които се опитват да комерсиализират употребата на дрони.

Още по темата

Една от основните области е инспекцията на нефтени платформи. В момента или по скоро традиционно, вие ги инспектирате като изпращате хора, които висят на въжета.

Това е много опасно – отнема много дълго време и е много скъпо. Дроните обаче могат да бъдат изпратени да летят около цялата структура и да използват термо камери и обикновени камери, за да засекат къде има проблем и след това да бъде решено, кое да се ремонтира първо.

Има сериозен напредък, ако говорим за човешки грешки. Тук става въпрос за събиране на данни, събиране на снимки и 3D моделиране.

Оливия Солон: Мисля, че хората също биха използвали тези камери. Дроните обаче могат да се движат по много систематичен начин около сруктурата и след това да повторят същия този методичен модел на оглед всеки път, когато се провеждат тестове.

И те могат да създадат 3D модели, които описват всички различни части – къде има пукнатини и къде няма и след това да ги следите с времето.

Това би ви позволило да прогнозирате, кои части трябва да се ремонтират, преди да се счупят.

Има ли обаче някакъв допълнителен процес, при който дроните,  технологията и хората ще са  във взаимодействие или това ще премахне  необходимостта от човешка намеса като цяло?

Оливия Солон: В момента, компаниите които следя – Sky Futures и Cyberhawk, както и Precisionhawk, разчитат на хора, които управляват дроните, както и на инженери инспектори.

Те обаче инспектират само чрез камерите на дрона. Те вече не висят на въжета.

Въпреки това всички тези компании искат да достигнат момента, в който целият този процес ще е автоматизиран, в който случи неизбежният възход на роботите ще ни застигне.

 

fallback
Още от Техно
fallback