Бъдещи приложения на дроните

Коментар на Оливия Солон за телевизия Bloomberg от Лондон

21.08.2015 | 17:02 Редактор: Георги Стоянов
Бъдещи приложения на дроните

Инспекциите на комплексни структури като например нефтените платформи могат да са опасни за персонала, който ги извършва, но един британски стартъп иска да промени всичко това. С нас е редактора ни за иновации Оливия Солон, и тя ще ни разкаже повече, защото това наистина привлече вниманието ми тази сутрин - дрони. Мислех си че Amazon е окупирал този пазар. Кажи ни обаче за тези дрони?

Оливия Солон: Да, всъщност Amazon все още не е доставил нито една пратка до клиент с дрон, но все пак има няколко компании, които се опитват да комерсиализират употребата на дрони.

Още по темата

Една от основните области е инспекцията на нефтени платформи. В момента или по скоро традиционно, вие ги инспектирате като изпращате хора, които висят на въжета.

Това е много опасно – отнема много дълго време и е много скъпо. Дроните обаче могат да бъдат изпратени да летят около цялата структура и да използват термо камери и обикновени камери, за да засекат къде има проблем и след това да бъде решено, кое да се ремонтира първо.

Има сериозен напредък, ако говорим за човешки грешки. Тук става въпрос за събиране на данни, събиране на снимки и 3D моделиране.

Оливия Солон: Мисля, че хората също биха използвали тези камери. Дроните обаче могат да се движат по много систематичен начин около сруктурата и след това да повторят същия този методичен модел на оглед всеки път, когато се провеждат тестове.

И те могат да създадат 3D модели, които описват всички различни части – къде има пукнатини и къде няма и след това да ги следите с времето.

Това би ви позволило да прогнозирате, кои части трябва да се ремонтират, преди да се счупят.

Има ли обаче някакъв допълнителен процес, при който дроните,  технологията и хората ще са  във взаимодействие или това ще премахне  необходимостта от човешка намеса като цяло?

Оливия Солон: В момента, компаниите които следя – Sky Futures и Cyberhawk, както и Precisionhawk, разчитат на хора, които управляват дроните, както и на инженери инспектори.

Те обаче инспектират само чрез камерите на дрона. Те вече не висят на въжета.

Въпреки това всички тези компании искат да достигнат момента, в който целият този процес ще е автоматизиран, в който случи неизбежният възход на роботите ще ни застигне.