fallback

Космическата сонда Philae откри органични съединения на комета

Philae – робот с размерите на пералния, беше създаден от Европейската космическа агенция

12.08.2015 | 18:11 Автор: Георги Стоянов

През юни космическата сонда Philae се събуди след 7-месечна дрямка и започна да излъчва послания обратно към Земята от повърхността на комета.

Philae – робот с размерите на пералния, беше създаден от Европейската космическа агенция, като мисията му се планира от години.

Philae беше изстрелян в космоса на борда на космическият кораб Розета на 2 март 2004.

Това беше началото на 10-годишно близо 6,5 милиарда километрово пътешествие през Слънчевата система.

Розета извърши серия елипсовидни обиколки на Слънцето, използвайки гравитацията на Земята и Марс, за да успее бавно да навлезе в орбита около кометата 67.

Розета изпрати хиляди зашеметяващи фотографии, показващи светещ газ и прах около кометата с неправилна форма, която е приблизително толкова дълга, колкото Central Park в Ню Йорк.

Три месеца след като Розета пристигна на комета 67 на 12 ноември 2014, Philae се отдели и се спусна на повърхността.

Приземяването обаче не премина напълно по план. След няколко отскачания Philae попадна в сенчеста пукнатина.

Philae е покрит с големи слънчеви панели, които захранват системите му. Но поради липсата на достатъчно слънчева светлина в пукнатината, роботът изпадна в хибернация след едва 57 часа.

Преди да заспи обаче Philae изпрати информация за повърхността на кометата към кръжащата в орбита Розета, която от своя страна препрати информацията към Земята.

7 месеца учените чакаха и се чудеха, дали Philae някога ще проговори отново. Тогава обаче на 13 юни 2015 Philae се обади в къщи.

Пробата се събужда след хибернация, когато кометата се обръща отново към Слънцето и така батериите на робота се зареждат отново.

За 85 секунди Philae разговаря със своя екип на Земята. Наскоро учените откриха, че Philae е регистрирал 16 органични съединения на повърхността на кометата, както и водна пара, въглероден монооксид и въглероден диоксид.

Важното е, че някои от тези съединения са основните компоненти на живота и тяхното присъствие може да ни помогне да разберем произхода на Слънчевата система.

 

fallback
Още от Техно
fallback