Създадоха робот, който учи да се развива и подобрява

Роботът създава други роботи и всяко следващо поколение е по-добро от предишното

12.08.2015 | 13:17 Редактор: Ирина Георгиева
Създадоха робот, който учи да се развива и подобрява

Инженери са разработили роботизирана система, която може да се развива и да подобрява ефективността си. 

Роботизирана ръка създава "бебета-роботи", като всяко следващо поколение се движи по-добре от предишното без каквато и да е човешка намеса, пише BBC.

Крайната цел на изследователския проект е да разработят роботи, които се адаптират към заобикалящата ги среда.

Работата на отборите от изследователи от Кеймбридж и Цюрих е публикувано в списание PLOS One.

Изглежда като част от научнофантастичен филм: робот, който е създаден от друг робот и всяко поколение по-добро от предишното. Това обаче е реалност и е създадено от изследователите от Кеймбридж и Цюрих.

Тези, които са уплашени, че машините могат да превземат света, не трябва да се притесняват. Поне не и за момента.

На този етап "бебе-роботите" се състоят от пластмасови кубчета с мотор вътре. Те се "слепват" заедно чрез роботизирана "майка" ръка в различни конфигурации.

Въпреки че машината е създадена просто, цялата система е гениална.

Роботът "майка" преценя доколко "бебетата" й са в състояние да се движат без човешка намеса, подобрява дизайна им, така че всеки следващ да е по-съвършен.

Според д-р Фумия Ийда от университета в Кеймбридж, който е ръководител на изследването, което се провежда съвместно с техни колеги от университета в Цюрих, една от целите е да се придобият нови знания за развитието на живите същества.

"Един от най-големите въпроси в биологията е как сме станали интелигентни същества - с помощта на роботите можем да разгадаем мистерията." - обясни д-р Ийда.

"Гледаме на роботите като нещо, което извършва повтарящи се задачи, предназначени за масовото производство, вместо това искаме да видим роботи, които са способни на иновации и творчество." - допълни д-р Ийда.

Другата цел е да се разработи робот, който може да се подобрява и адаптира към нови ситуации, допълва Андре Росендо, който също работи по проекта.

"Представете си например автомобили, които се строят във фабрики и робот, който намира дефектите и ги оправя от само себе си." - допълва Росендо.

"Или роботи, използвани в селското стопанство, които използват по-различни начини за събиране на реколтата. Те дори може да подобрят добива." - смята Росендо.

Д-р Ийда се заяви пред BBC, че се занимава с роботика, защото е разочарован от роботите в момента. По думите му те не са толкова добри, колкото тези от научнофантастичните филми Star Wars и Star Trek.

Целта му е това да се промени и от подхода му да се извлекат поуки, така че да се подобри ефективността и гъвкавостта на традиционните роботизирани системи.

Що се отнася до това дали някога ще видим роботи като тези от научнофантастичните филми, той каза: "Все още не се намираме там, но разбира се и защо не, може би след около 30 години."