fallback

Може ли да устои Tesla на кибер атака

Коментар на Марк Роджърс от Cloudflare и Кевин Махафи от Lookout за телевизия Bloomberg

10.08.2015 | 17:44 Автор: Георги Стоянов

Марк Роджърс, главен изследовател по сигурността на Cloudflare:

Името ми е Марк Роджърс. Аз съм главен изследовател по сигурността на Cloudflare и също така в свободното си време съм хакер.

Кевин Махафи, основател и технически директор на Lookout:

Още по темата

Аз съм Кевин Махафи. Аз съм основател и технически директор на Lookout и съм тук, защото ние хакнахме автомобил на Tesla, за да ги накараме да правят по-сигурни коли в бъдеще.

Марк Роджърс: Елон Мъск е истински визионер. Искаме да разгледаме колата му и да видим, колко е добра, дали наистина е пример за цялата индустрия, има ли някакви проблеми и ако има, какви са те?

Хаквал съм много неща. Хаквал съм iPhone, хаквал съм очилата на Google, Tesal обаче ни отне известно време.

Още по темата

Кевин Махафи: Не се случи просто да хакнем колата. Трябваше да атакуваме една система, да съберем определена информация, да използваме тази информация, зад проникнем в друга система, откъдето да съберем още информация.

И накрая да използваме всичко това да се сдобием с още данни, с което успяхме да получим пълен контрол върху контролния панел на колата.

Марк Роджърс: Така че в случая с тази кола може да направите всичко, което може да направите с тъчскрийна на  таблото.

Още по темата

Може да отворите багажника, да надуете клаксона, да включите фаровете, може да отключите и да заключите колата, може дори да изключите захранването на колата.

Кевин Махафи: Най-големият недостатък е, че колите са компютри. Колата ви има повече общо с вашия лаптоп, отколкото с Model T на Tesla.

Като имаме предвид това, трябва да се замислим за проблемите на кибер сигурността, също толкова много, колкото и за проблемите на сигурността при катастрофа.

Марк Роджърс: Неща се хакват през цялото време. Аз съм хакер и за това хакнах тази Tesla. Ако аз не го направя, то ще го направи някой друг.

Има хакери по широкия свят, които ще направят това злонамерено – така или иначе уязвимите места ще бъдат намерени.

Това, което искате, е те да бъдат намерени от добрите. А това е софтуерният ъпдейт, по който работихме с Tesla, за да коригираме тези уязвимите места, които установихме като част от нашето изследване.

Кевин Махафи: Всичко, което трябва да направите, е да натиснете този линк - инсталирай сега или в избрано от вас време. Ако не го направите колата ви може да бъде хакната, при това доста бързо.

Марк Роджърс: Докато разговаряме, повечето коли Tesla вече са в безопасност.

 

fallback
Още от Техно
fallback