Технологични стартъпи в Кения

Bloomberg разговаря с Джулиана Ротич, попечител в iHub - Център за иновации в Найроби, Кения

07.08.2015 | 10:31 Редактор: Виктория Крумова
Технологични стартъпи в Кения

Джулиана Ротич, попечител в iHub: Намираме се в Найроби, Кения, на първия етаж на четириетажна сграда, където е iHub – Центърът за иновации в Найроби. Това, което предлага, е шанс за предприемачи, хора, които току-що са завършили университет и се опитват да разберат как могат да приложат техническите си умения, с кого могат да си сътрудничат, за да се реализират, да получат направят си прототип.

Мисля, че BRCK също е много важен пример за компания, която стартира от Ushahidi и е част от екосистемата, която се разрасна от много малък екип. Това е промяна на дизайна на рутер за нововъзникващите пазари. Един от ключовите въпроси, които си задаваме, е защо използваме технологии, произведени в Ню Йорк или на друго място, след като живеем в Найроби и тук често трябва да се справяме със спиране на тока.

Рутерът е изцяло разработен в Кения, имаме прекрасен екип, който работи за развитието на устройството. Вече е изпратено до 54 страни и наистина показва, че има граница, касаеща хардуер и софтуер.

Още по темата

 

Имаме различни инкубатори, които подкрепят стартъпи в сферата на логистиката, забавленията, финансовите услуги и финансите и технологиите. Освен това, нововъзникващо пространство са стартъпи в хардуерната индустрия. Това, от което имаме нужда сега, е само признаване на значението на подобни места.

Приносът на сектора на информационно-комуникационните технологии за кенийската икономика за момента се равнява на 8.4%. Очаквам цифрата да нарасне.

Съвсем просто казано целта на подобни екосистеми е да създават стартъпи, които създават работни места, които създават стойност, а тя допринася за икономиката и влияе на брутния вътрешен продукт.