3D печат на човешка кожа - от козметика до трансплантация на органи

Bloomberg посещава компанията Organovo, която разработва 3D принтиране с приложение в индустрията за красота

06.08.2015 | 10:43 Редактор: Виктория Крумова
3D печат на човешка кожа - от козметика до трансплантация на органи

Bloomberg: Мислите, че знаете всичко за 3D печата? Вижте тази компания, която прави триизмерен печат на кожа. Organovo се цели в индустрията за красота, предоставяйки кожна тъкан на L’Oreal като част от ново партньорство.

Кийт Мърфи, президент Organovo: 3D биопринтирането работи като взема изграждащи клетъчни блокчета, полага на пластове и ги превръща в цялостна матрица. Хубавото на кожата е, че е тъкан на пластове, но вътре има и неща като жлези, така че в средата на всеки пласт можете да започнете да поставяте правилните клетки, за да създадете тези структури.

Bloomberg: От Organovo казват, че са необходими само 30 минути за отпечатването на една табла с кожа. Образува се лесно, защото кожните клетки растат много бързо. Технологията се разви от проучванията на професор Гейбор Форджакс от Университета в Мисури, спонсорирани от национален фонд през 2004-2005. Сега Organovo е публична компания с $300 милиона пазарна капитализация, която се фокусира върху индустрията за красота. Надяват се, обаче, че някой ден работата им може да бъде използвана за третиране на пациенти. 3D кожата може да използвана за лечението на диабетични рани, например, и може би жертви на изгаряния. Organovo работи и върху други човешки тъкани като черен дроб и бъбреци.

Още по темата

Кийт Мърфи, президент Organovo: Вместо да се сменя целия им черен дроб, може да бъде само парче черен дроб, което да замести някои от функциите и да отложи трансплантацията. Подобни неща могат да станат реалност до пет години, пълната трансплантация на органи е по-далеч във времето.

Bloomberg: Засега Organovo остават фокусирани върху кожата.

Кийт Мърфи, президент Organovo: Целта на проекта е да плътна кожа, отпечатана на 3D принтер. Това е най-важното.