Фондация X-Prize търси новаторски решения за окисляването на океана

Bloomberg разговаря с X-Prize и филантропа Уенди Шмит за стимула на паричната награда и проектите, които се превръщат в реалност.

27.07.2015 | 14:45 Редактор: Виктория Крумова
Фондация X-Prize търси новаторски решения за окисляването на океана

Питър Дайъмандис, председател и президент на X-Prize: Във фондация Екс Прайз се занимаваме с някои от най-големите световни проблеми, които не се решават, при които има вид фиаско на пазара. Обявяваме голяма парична награда, в този случай осигурена от нашия дарител Уенди Шмит.

Уенди Шмит, президент Фондация „Шмит“: Когато съпругът ми Дерек и аз за занимаваме с филантропия, търсим големи промени, искаме да променим самата система, която или не е била добре разбрана, когато е била разработвана, или когато знаем, че може да стане по-добра и можем да използваме данни, за да го направим.

Проблемът, с който се занимаваме сега, е невидим – окисляването на океана. Цялата система започва да се променя по начин, който може да повлияе на всички ни на сушата., тъй като получаваме повече от половината от кислорода си от океаните. Поканих 25 морски учени от цялата страна, за да се присъединят към  нас във Вашингтон с екипа на X-Prize и да поговорим какво устройство им е нужно, за да им помогне да измерят явлението, което никой не може да види.  

Питър Дайъмандис, председател и президент на X-Prize: Екипите имаха само около година, за да разработят устройства, които съвсем достъпно да измерят киселинността на океана, защото преди най-евтиното устройство струваше $15 000. Също и много точно, защото измерват на големи дълбочини от 3000 метра или по бреговите линии.

Още по темата

Уенди Шмит, президент Фондация „Шмит“: Централата на Sunburst Sensors се намира в Мизула, Монтана. Обичат да казват, че нямат океан, но са океанолози и строят монитори за океан. Те са приятели от гимназията, семейство и още един приятел. Имат много малка компания и съществуваща технология, както повечето хора, които участват в тези награди. Стимулът на самата награда пренася проекта в реалността.

Питър Дайъмандис, председател и президент на X-Prize: Живеем във време, в което предприемачите имат достъп до световна информация чрез Google, достъп до изкуствен интелект, роботика, печат в облак, невероятни технологии, които преди 20 години притежаваха само правителството и големи корпорации. Става дума за откриване на не-експерти, които идват c новаторски идеи. Така се получават истинските открия.

Уенди Шмит, президент Фондация „Шмит“: Има икономически последствия от всичко това. Тези инструменти ще попаднат в ръцете на много хора – на плавателни съдове, на брега, в ръцете на граждани и учени. От самото начало всички участващи екипи ни дадоха познания и вратата е широко отворена за всички екипи, за да развият продуктите си на пазара.