Предплатено електричество в Африка

Bloomberg с репортаж за нови технологии, които могат да бъдат решението на проблема с електричеството в Африка

27.07.2015 | 12:23 Редактор: Виктория Крумова
Предплатено електричество в Африка

Решението „предплатено плащане“ на проблема с електричеството в Африка.

Ребека Уамбуа, фермер: Преди използвах керосин. Всеки ден харчех 100 кенийски шилинга или 1 долар. Сега използвам M-Kopa и харча 42 шилинга на ден.

Джулиън Мичъл и съм директор на Call&Credits в M-Kopa: Продаваме системата M-Kopa. Това е M-Kopa 3, която е представлява батерия с устройство за контрол, свързана със соларния панел, който виждате там.

Само 33% от кенийците са свързани с националната мрежа.

Джулиън Мичъл и съм директор на Call&Credits в M-Kopa: Казвам се Джулиън Мичъл и съм директор на Call&Credits в M-Kopa. Проблемът в Кения е огромната територия, икономиката от селски тип, а електрическата мрежа не е разпространена навсякъде, за да могат хората да получават електричество. Това, което правим в момента, е да заобикаляме мрежата, вместо да слагаме стълбове навсякъде. Идваме и казваме на хората да си купят устройството, помагаме им да го купят на достъпна цена и същата вечер имат електричество.

78% от кенийците имат предплатени мобилни телефони.

Джулиън Мичъл и съм директор на Call&Credits в M-Kopa: Кения е родината на мобилните пари. Затова използваме доста сложна технология като свързваме мобилния телефон на даден човек с това устройство. Имате определена сума в телефона, изпращате пари в M-Kopa и ние изпращаме устройството M-Kopa, кредита, който са платили. Молим хората да платят 40 шилинга на ден, което е приблизително 40 цента на ден и това им осигурява светлина и енергия за деня. След като ни изплатят 200 долара, притежават устройството. Компанията е основана през 2012 и сега имаме 230 000 устройства в Кения, Уганда и Танзания. Не мога да ви кажа точно, защото броят им бързо расте. Обикновено продаваме около 500 на ден. В Кения има 5 милиона домакинства, които може да електрифицираме. Целта ни е развием още местния пазар.

Още по темата

600 милиона души в Субсахарна Африка нямат достъп до електричество.

Джулиън Мичъл и съм директор на Call&Credits в M-Kopa: Изминахме дълъг път, за да стигнем до селските райони. Единственият начин електрическите компании да имат печалба е чрез субсидии. Тази технология и соларните панели нямат нужда от субсидии. Плащат се от самите клиeнти и смятам, че с времето ще видим все по-голяма употреба на слънчева енергия. Мисля, че соларните продукти ще стават все по-добри и ще стане така, че селското население, което ги използва, ще става все по-многобройно. Накрая ще разберат, че нямат нужда от електрическа мрежа.