fallback

Проблеми за технологичните гиганти

Разочароващо тримесечие за Apple и Microsoft

22.07.2015 | 17:38 Автор: Георги Стоянов

Печалбата на Apple се размина с очакванията, акциите на компанията се сринаха с близо 9%.

Керълайн Хайд: Има вероятно около 1,9 милиона часовника, които са продадени – разбираме това от продажбите в категорията  - малко под 1 милиард долара.

Разделяте тази сума на средната продажна цена, която според анализаторите е 499 долара и получавате около 1,9 милиона.

Анализаторите обаче се надяваха да бъдат продадени между 3 и 5 милиона часовника.

Още по темата

Продажбите на Mac вървят добре, но тези на iPhad продължават да падат, така че като цяло има опасения.

И все пак Apple все още са оптимисти за своя смарт часовник въпреки умерените продажби

Тим Кук, изпълнителен директор на Apple:

Продажбите на часовника надхвърлиха очакванията ни и това се случи, въпреки че предлагането все още изоставаше от търсенето в края на тримесечието.

За да илюстрирам това, до края на тримесечието всъщност продажбите на Apple Watch бяха по-високи, отколкото продажбите в първоначалните периоди след представянето на първия iPhone или първия iPhad.

Най-голямата загуба за тримесечие на Microsoft

Пол Суийни: Основният PC бизнес, за който всички знаем, че изпитва затруднения. Продажбите на PC бележат спад от 9,5% в глобален мащаб през тримесечието и това очевидно засяга Microsoft и то винаги е било проблем за техния бизнес.

Защото ако погледнем техния основен PC и Windows бизнес мисля, че има страхове, че Windows 10, въпреки че почти със сигурност е един много сполучлив ъпгрейд, може да не успее да промени играта, може да не се окаже катализатор на растежа в бъдеще.

Така че техният основен PC бизнес остава предизвикателство.

Още по темата

Придобиването на GSM бизнеса на Nokia доведе до отписването на 7,5 милиарда долара

Пол Суийни: Какво голямо разочарование. Имам предвид, че подписът върху сделката още не беше изсъхнал и те трябваше да отпишат почти цялата стойност на тези активи.

Така че очевидно те не са в бизнеса с производство на телефони, въпреки че са много навътре в софтуерната част от този бизнес по много сходен начин по който и Google със своята операционна система Android.

Да произвеждате телефони обаче не е за всеки.

Перспективата пред индустрията

Дейвид Стъбс, пазарен стратег на JPMorgan Asset Management:

Абсолютно вярвам, че технологичният сектор като цяло ще спечели от следващата фаза на икономическа експанзия, на която ще станем свидетели в развития свят.

Тази експанзия ще бъде подкрепена от два основни фактора – потреблението – вярвам, че днес технологичните компании продават ключови устройства и услуги, които са в основата на нашия живот, за разлика от края на 90-те, когато те разработваха най-различни продукти.

И разбира се, бизнес инвестициите. Мисля че инвестициите в технологиите ще са ключови в усилията за повишаване на продуктивността, за която говорихме по-рано, както тук, така и в САЩ.

fallback
Още от Техно
fallback