fallback

Технологични стартъпи в Берлин се опитват да впечатлят инвеститори

Bloomberg с репортаж от технологичен фестивал на открито в Берлин

17.07.2015 | 12:31 Автор: Виктория Крумова

Енгъс Бенет, Bloomberg: Това е Техно на открито – ежегоден технологичен фестивал, който се провежда в Берлин. В третата си година фестивалът се проведе с помощта на колективно финансиране, за първи път в света. Нико Вожник е основателят и вярва, че следващият голям стартъп скоро ще бъде открит.

Нико Вожник, основател Tech Open Air: Не знаем дали следващият Twitter ще е тук, но е възможно. Може да бъде всеки един от хората зад мен или някой от стартъпите.

Енгъс Бенет, Bloomberg: От петте хиляди души, които участват във фестивала, завързват контакти и промотират идеите си на инвеститори и колеги предприемачи. Една от компаниите, които се надяват да направят впечатление, е израелският стартъп OTM Technologies. Това е “свободната химикалка”. Вместо да пишем върху екрана на смартфон, химикалката работи на всякакви повърхности.

Офер Кинрот, президент OTM: Разширява възможностите на компютрите, които носим в джобовете си, до нещо много по-голямо.

Енгъс Бенет, Bloomberg: Засега „свободната химикалка“ е само прототип, но след успешно колективно финансиране, компанията цели да доставя готовия продукт по-късно през годината. Междувременно, на друг щанд:

Михаел Ронен, съосновател Viorama: Казвам се Михаел и съм съосновател на Viorama. Създадохме Instagram за виртуална реалност.

Енгъс Бенет, Bloomberg: Компанията, базирана в Берлин, е разработила приложение, което обединява снимки и видеа, за да създаде виртуална панорама.

Михаел Ронен, съосновател Viorama: Лесно можете да уловите видеа и снимки в 360-градусова панорама и да ги гледате с телефона си или по този начин с кутията на Гугъл. Лесно можете да се телепортирате навсякъде и да се чувствате като че ли сте там.

Още по темата

Енгъс Бенет, Bloomberg: Всички стартъпи търсят инвестиции – серийният предприемач Дърк Олборн е човекът, който може да ги предложи. Той казва, че изглежда на европейската сцена на стартъпите липсва капитал, който е на разположение в САЩ. Но това може и да е нещо положително.

Дърк Олборн, предприемач: Очевидно е лесно да вложиш $50 000, $100 000, милион долара и да изградиш нещо, но великите компаниите имат нужда от идеи. Мисля, че обикновено европейските стартъпи са по-добрите, защото всъщност се опитват са разрешат проблем.

Енгъс Бенет, Bloomberg: Миналата година технологичните стартъпи в Берлин набраха малко над милиард долара – малка част от това, което се предлага в Силициевата долина. Но се развива бързо, с повишение от 140% от 2013 година.

 

fallback
Още от Техно
fallback