Смартфон срещу хакерски атаки

Bloomberg разговаря с Хавиер Агера, главен учен и съосновател на Silent Circle, за софтуер, който се бори с нежелано шпиониране и използване на данни

16.07.2015 | 12:35 Редактор: Виктория Крумова
Смартфон срещу хакерски атаки

Хавиер Агера, главен учен и съосновател, Silent Circle: Телефонът ви предпазва през цялото време. Например, ако не се вкъщи или в офиса, всички радио сигнали се изключват автоматично, за да не могат да ви проследят, освен ако не отидете в Starbucks и се свържете към безжичен интернет, тогава се включва. Това е важен проблем, защото могат да ви проследят, защото сте свързани с Интернет. Гарантираме, че приложенията, които сте инсталирали – Facebook, Twitter и всякакви други приложения, които използвате – не изнасят информация от телефона ви, освен ако не знаете, че това се случва. Много други характеристики, заедно със Silent Suite и приложенията за обаждане и съобщения, които ви предпазват с 360-градусов подход.

Стивън Енгъл, Bloomberg: Какво го прави безопасен? Специално шифроване или какво?

Хавиер Агера, главен учен и съосновател, Silent Circle: Това, което правим – особено за комуникациите, когато се обаждате или изпращате съобщение – е, че няма инфраструктура по средата, почти никаква инфраструктура по средата. Когато се обаждате, моят телефон и Вашият телефон обменят ключовете помежду си – по средата няма сървър, който да ги държи, така че нито едно правителство или хакер може да отиде по средата и да прихване комуникацията им. Наричаме го ZRTP – краткотрайна обмяна на ключове. Това е революционна технология, защото една компания не трябва да купува скъпо оборудване, за да я инсталират в сървърните стаи. Могат просто да си купят телефона или лещите и да ги инсталират в iPhone-a или в телефона с Android и също ще работи.

Още по темата

Стивън Енгъл, Bloomberg: Предполагам тогава, че старият ми iPhone 6 далеч не е толкова сигурен. Доколко уязвими са обикновените хора към евентуални хакерски атаки?

Хавиер Агера, главен учен и съосновател, Silent Circle: Разполагаме с проучване, според което от 97% от приложенията, които хората са инсталирали, по един или друг начин изтича информация. Може да е умишлено, защото така се изкарват пари, например Flash приложенията, знаете ги. Първите пет на пазара печелят пари като взимат вашия списък с абонати и им пращат спам. Затова са безплатни. Както казваме, ако един продукт е безплатен, вероятно вие сте продуктът. Така че като потребител, Вие сте продуктът. Изкарват пари от Вас, без да го знаете.   

Стивън Енгъл, Bloomberg: Кога смятате, че ще продавате в Китай? Мисля, че може и да има успех тук.

Още по темата

Хавиер Агера, главен учен и съосновател, Silent Circle: В момента Китай е обект на маркетинг, при който изпращаме продуктите си директно. Има редица регулации и специфики на пазара, които трябва да спазим. Но азиатско-тихоокеанският регион е една от основните за нас. Продаваме много в Южна Корея, започваме на продаваме в Япония, Хонконг е голям бизнес център за нас, така че се развиваме в региона, просто все още не е дошъл моментът за Китай. Сигурен съм, че ще бъдем там в бъдеще.

Стивън Енгъл, Bloomberg: Мислите ли, че ще получите лиценз, при положение, че софтуерът Ви може да заобиколи част от шпионирането?

Хавиер Агера, главен учен и съосновател, Silent Circle: Това е въпрос, който трябва да се повдигне. Засяга всяка корпорация, независимо къде се намира. Засега не можем да се ангажираме със срок.