fallback

Почистване в Хонконг за милиарди долари

Bloomberg с репортаж от пречиствателна статия за отпадъчни води на остров Стоункътърс в Хонконг

14.07.2015 | 15:43 Автор: Виктория Крумова

Шери Ан, Bloomberg: Остров Стоункътърс се превръща в една от най-големите пречиствателни станции за отпадъчни води в света. Това е кулминацията на повече от 20-годишен труд по почистването на пристанище Виктория – самото сърце на Хонконг. Новата фаза на плана за пристанището се разширява до събиране и третиране на отпадъчна вода, изхвърлена от милионите жители на Хонконг. Целта е да се обработят повече от 99% от водата, увеличавайки успеха от сегашните 50%. Също така ще добави 21 километра дълбоки тунели за събирането на води от двете страни на пристанището.

Намирам се на 157 метра под земята, които се равняват на около 50-етажна сграда. Това е един от най-дълбоките тунели в Хонконг. Всичко това ще се напълни с отпадъчна вода, която ще бъде отведена до главното пречиствателно съоръжение.

Антъни Цанг, главен инженер: Искаме точно тези тръби за транспортиране на водите. Не искаме да са прекалено широки, за да не се движи прекалено бавно. Не може да бъде и малък тунел. Този тунел все още се строи и ще ни отведе от другата страна на пристанището.

Още по темата

Шери Ан, Bloomberg: Последната фаза струва на Хонконг повече от 2 милиарда долара. В момента се провежда дебат за следващата фаза - биологично третиране, препоръчано от международна група експерти през 2001 и сега се очаква да струва близо $4 милиарда. Природозащитници казват, че биологичното третиране ще премахне веществата, които причиняват така наречените „червени приливи“ и повишават нивото на кислород във водата и така стимулират морския живот. Въпреки това един от експертите казва, че проучванията показват, че веществата не са проблемът в пристанището Виктория. Следователно ползите от следващата фаза ще бъдат оскъдни.

Професор Рудолф Ву, Хонконгски университет: Ще бъде много скъпо по отношение на капиталовите и операционните разходи, а похарчените пари биха могли да се използват за други проекти за подобряване на околната среда.

Шери Ан, Bloomberg: Властите отричат спирането на следващата фаза, но не желаят да обсъждат проекта, като повтарят, че в момента се разглежда. Казват, че ще направят оценка на подобряването на качеството на водата, преди да вземат окончателно решение.

 

fallback
Още от Техно
fallback