"Ню Хърайзънс" на НАСА ще разбере какво има след Плутон

На 14 юли 2015 сондата "Ню Хърайзънс" на НАСА ще направи най-добрите възможни снимки на Плутон

14.07.2015 | 11:23 Редактор: Виктория Крумова

Трудно е да се повярва, но доскоро това беше едно от най-ясните изображения на Плутон, което имахме. Но ситуацията се променя. На 14 юли планетата джудже най-после ще бъде на фокус, когато сондата „Ню Хърайзънс“ ще се доближи на 12 500 км до Плутон и ще успее да направи по-ясна снимка.

Анимацията, която виждате, е само най-доброто предположение на НАСА за това как би могъл да изглежда Плутон отблизо.

Но изображенията, които „Ню Хърайзънс“ ще направи, са еквивалентът на снимка, която бихте направили от колата си, докато се движите по магистрала. Сондата ще премине покрай планетата джудже със скорост 49 000 км/ч. и само за кратък момент ще има оптимална възможност за наблюдение. Тогава малкия скоростен апарат ще препусне отвъд планетарната ни Слънчевата система. Тогава нещата стават много интересни.

Още по темата

Въпреки че обикновено приемаме Плутон за последната спирка преди гигантското нищо, той всъщност е част от район с форма на диск, наречен Пояс на Кайпер, който е дом на три планети джудже и около 35 000 други обекти, с широчина повече от 90 км. Повечето орбитиращи тела са познати като студени обекти и реално изграждат планетите. Те са едни от най-древните обекти в Слънчевата ни система и никога не сме ги виждали отблизо.

В очакване на одобрението на НАСА за разширена мисия, „Ню Хърайзънс“  ще бъде първата сонда, която влиза в Пояса на Кайпер с намерението да посети студент обект. Когато го наблюдаваме отблизо, можем да хвърлим светлина върху процеса на формиране на планетите, което от своя страна ще ни помогне да разберем произхода на Слънчевата система.