Apple Music - предимства и недостатъци

loomberg Pursuits с репортаж за новата стрийминг услуга Apple Music

07.07.2015 | 16:38 Редактор: Виктория Крумова
Apple Music - предимства и недостатъци

Стивън Пулверънт, Bloomberg Pursuits: С Apple Music Apple най-после влезе в играта със стрийминг абонаменти. Да видим как е.

Опростяването на сложни неща винаги е било силата на Apple. Но Apple Music е странна смесица от добре изпълнени важни неща и разсейващи добавки. Разбира се, основното сваляне и стрийминг при поискване е абсолютно същото както при останалите стрийминг услуги. Но като допълнение към песните, които умишлено сваляте, Apple Music сваля всичко, което някога сте купували от iTunes. Това е чудесно за колекцията ви от „Бийтълс“, но не и за албума на Fall Out Boy, който сте си купили през 2007 г…

Двете функции, които ще ви помогнат да откриете още музика, са „ново“ и „за вас“. Селекцията под новата категория може да бъде из целия екран, но „за вас“ ви дава по-добра група от предложения. Това са плейлисти, съставени от истински хора, заедно с предложения за албуми, на базата на това, което казвате на Apple Music за вкусовете си.

Изненадам съм колко са добри са тези предложения. Apple уцели право в десятката!

Все пак има някои недостатъци в интерфейса. Цветовете постоянно се променят – някои са прозрачни, други са плътни, а надписите варират от чисти и четливи до такива, предизвикващи главоболие.

Apple са добавили и допълнителни характеристики, които приличат на гласово управление. Siri, пусни ми хит номер едно от 1999 г. Използването на гласови команди работи чудесно, но се съмнявам, че някога ще ги използвам.

Още по темата

Разбирам и защо заклетите фенове ще харесат функцията „свързване“, която ги свързва със споделяне на съдържание зад кулисите, но повечето потребители вероятно бързо ще забравят, че съществува.

Под „радио“ ще откриете Beats 1“ – новата 24-часова радиостанция с водещ Зейн Лоу. Ако нямате навик да слушате радио, ще ви се стори странно някой да говори върху и между песните. Освен това не става за всички ситуации. Все пак е безплатно и предполагам, че често ще го слушам.

Като цяло, Apple Music е всичко, което може да желае от абонамент за музикални услуги. И повече. Въпреки че някои допълнителни неща разсейват, не са особено полезни и всъщност отнемат от цялостното преживяване. Apple Music е достатъчно интересно, за да продължа да го използвам по време на тримесечния безплатен пробен период, но засега няма да го подновявам автоматично.