fallback

Компютърен алгоритъм за текстове на рап песни

Програма създава текстове с 21% повече рими, спрямо текст, писан от човек.

06.07.2015 | 16:04 Автор: Велко Каменов

Следващият велик рапър може да не е роден в Бруклин като Jay Z, в Комптън, като Dr. Dre, или в Лонг Бийч, Калифорния като Snoop Dog, а в Хелзинки. И сред хората, занимаващи се с анализ на данни, има рап фенове.

Ерик Малми е докторант в областта на извличането на знания от данни в университета Аалто във Финландия. Малми и екипът му създали алгоритъм, който композира текстове на рап песни. Наричат го DeepBeat. Работи на принципа на Google, сканирайки база данни, в която има 10 980 песни от 104-ма различни изпълнители. След това DeepBeat използва базата данни, за да създаде собствени рими. Малми казва, че по този начин в текста има с 21% повече рими в сравнение с рап текст, писан от човек.

Twista – хип хоп изпълнител от Чикаго, който държи световния рекорд на Гинес за най-бързо рапиране, опита да изпълни текст, генериран чрез алгоритъма, но не остана впечатлен.

„Не знам, не знам. За мен текстът, който компютърът създаде, не е завладяващ. Създаването на рап музика от човек, не се състои само в измислянето на рими, докато компютърът може да прави само това”, заяви рапърът.

Софтуери, подобни на DeepBeat обаче наистина имат комерсиално приложение. Те представляват още един начин за компютърна програма да подражава на човешката мисъл. Очаква се обемът на пазара на устройства, които използват подобен тип изкуствен интелект, да достигне 15 милиарда долара до 2019 г.

 

fallback
Още от Техно
fallback