London Technology Week: Барселона се превръща в умен град с иновативно здравеопазване

Bloomberg разговаря с директора на Telecare в Барселона, както и с потребител на уникалната безплатна услуга

02.07.2015 | 17:26 Редактор: Виктория Крумова
London Technology Week: Барселона се превръща в умен град с иновативно здравеопазване

Europe's Smartest Cities Barcelona-Humanizing Healthcare

Абел Делгадо, управителен директор: Това не е само техническа услуга, а човешка.

В град Барселона всеки гражданин на възраст над 75 години може да участва в безплатната услуга Telecare. От 2005 година досега услуга се е разраснала от 3000 до 74 000 души. 15 000 от потребителите са се присъединили през последните три години.

Абел Делгадо, управителен директор: Хората се свързват един с друг и всеки иска да разговаря с някого. Не искат да говорят с машина, а с човешки глас. Човешкият глас е най-важната част от услугата.

Ева Караско, мениджър проекти: Когато получим обаждане в нашия мониторинг център, един от операторите ни отговаря и вижда всички подробности за състоянието на потребителя, медицинския му център, коя е лекуващата му болница. Ако потребителят моли за помощ, изпращаме колеги.

Центърът получава средно 1800 обаждания на ден, включително 200 спешни повиквания. На всяко обаждане трябва да се отговори в рамките на 15 секунди. Всеки ден служителите се обаждат около 6000 пъти, за да наблюдават потребителите.

Висента Жариод Фонтанет, потребител на Telecare: Живея сама и съм инвалид. Услугата ми дава спокойствие вкъщи, особено през нощта. Много е успокояващо да знам, че на другия край на линията има човек, с когото можеш да говориш и да ти помогне.

Още по темата

Поддържането на потребителите в собствения им дом намалява разходите. Освен това им позволява да запазят усещането за независимост.

Още по темата

Абел Делгадо, управителен директор: Въпреки че имаме голям брой потребители, услугата е доста евтина, в сравнение с други услуги за асистенти, трябва да я сравним с Homecare, която струва 600 евро на месец, и Residential Homes, която струва 2000-2500 на месец.

Услугата струва около 15 евро на месец за един потребител. 100% субсидирана от Градския съвет на Барселона.

Ева Караско, мениджър проекти: Мисля, че услугата кара клиентите ни да се чувстват част от общност и част от един умен град.

Висента Жариод Фонтанет, потребител на Telecare: Това е начин градовете да станат по-модерни и достъпни за гражданите си, особено по-възрастните. Прекрасно е.