fallback

London Technology Week: Копенхаген става все по-умен град

Bloomberg разговаря с кмета на Копенхаген за постиженията на столицата за превръщането й в умен град

02.07.2015 | 14:24 Автор: Виктория Крумова

Хенрик Богесков, главен инженер: Смятаме, че това е много умно, защото използваме естествените ресурси, с които разполагаме близо до Копенхаген. Имаме милиони кубични метри морска вода, които преминават през града през цялата година и използваме малко количество, за да охладим офисите и обществените сгради в Копенхаген.

През зимата морската вода, която виждате зад мен е толкова студена, че можем да охладим водата, която директно изпращаме до клиентите ни. Което означава, че не използваме никакво електричество, за да охлаждаме водата.

Франк Йенсен, кмет на Копенхаген: Имаме много амбициозен план да станем първата в света въглеродно-неутрална столица през 2025. Това е много амбициозно, но мисля, че можем да се справим, защото вече сме намалили употребата на въглерод с 40% от 1995 до 2012.

Преди 40 години въведохме изгарянето на боклука за произвеждане на електроенергия и отопление. Днес извозваме на сметищата само 2% от боклука. Използваме боклука в града за производство на електричество и отопление. 98% от всички къщи в Копенхаген са свързани с тази ефикасна отоплителна система.

През 80-те години на ХХ век започнахме да почистваме отпадъчната вода и днес водата в пристанището на Копенхаген е толкова чиста, че става за плуване.

Още по темата

Вече можем да видим промените в климата. В града имаме проливни дъждове, внезапни дъждове, които жителите на Копенхаген могат да видят сами. Ако не направим Копенхаген по-чист и природосъобразен, ще продължим да бъдем в конфликт с климата.

В наши дни жителите на Копенхаген използват велосипедите. Както виждате, близо 50% от гражданите използват колело за всекидневно придвижване до работа или училище. Мисля, че това е начин жителите да разберат, че са част от екологичната трансформация, екологичната революция в нашия град. Имаме дълга традиция в природосъобразната и възобновяема енергия. Затова вече сме намалили въглеродния отпечатък в природата с повече от 40% и ще стъпка по стъпка ще продължим да представяме Копенхаген като умен град.

 

fallback
Още от Техно
fallback