Три големи провала за астронавтиката през изминалата година

Bloomberg прави преглед на три катастрофи на безпилотни ракети за доставка за Международната космическа станция

01.07.2015 | 09:20 Редактор: Виктория Крумова
Три големи провала за астронавтиката през изминалата година

Световната космическа индустрия не е в добра форма, след три катастрофи за по-малко от година.

През октомври 2014 безпилотната ракета на Orbital Sciences Antares се взриви малко след като беше изстреляна от площадката Wallops на НАСА във Вирджиния. Ракетата превозваше карго капсулата Cygnus, натоварена с 2270 килограма храна, научни експерименти и други стоки. Orbital докладваха, че евентуална повреда в двигателя, произведен в Украйна, е причинила експлозията. Това е третата карго мисия на Orbital до Международната космическа станция с договор с НАСА за $1.9 милиарда.

Още по темата

Следващата катастрофа се случи през април 2015. Ракетата Союз на Руската космическа агенция излетя от Казахстан, но капсулата й за повторно снабдяване Прогрес така и не достигна Международната космическа станция. Капсулата излезе извън контрол преди да достигне орбита и изгоря при повторното навлизане в атмосферата на Земята две седмици по-късно,

След това ракетата Falcon 9 на SpaceX се взриви само две минути след излитането си на 28 юни над Кейп Канаверъл. Кaрго корабът Dragon и 1800-те килограма скъпо оборудване се разпаднаха на парчета в Атлантическия океан, близо до крайбрежието на Флорида. Цената все още е неизвестна. SpaceX беше изстрелвал ракетата Falcon 9 18 поредни пъти без инциденти.

Тези провали ще ни принудят да следим внимателно следващото изстрелване на ракета за доставки, планирано за 3 юли от Казахстан.