fallback

Google X Prize - надпревара към Луната за $20 милиона

Bloomberg разговаря с частно финансирани компании, които участват в конкурс на Google за надпревара до и на Лунатa

29.06.2015 | 12:55 Автор: Виктория Крумова

Bloomberg: Правилата са прости: надпревара към и на Луната – това е необходимо, за да се състезавате в лунния Google X Prize. Трябва да се създава история и да се печелят пари. $20 милиона за първия частно финансиран екип, който приземи луноход, измине кратко разстояние и изпрати снимките обратно до Земята.

Токийският Hakuto е един от екипите участници, който се надява, че този внимателно проектиран луноход ще спечели наградата. Роботът тежи само 4 килограма, има 360-градусова камера и колела, отпечатани на 3D принтер.

Екипът тества лунохода както вътре, така и навън, за да гарантира неговата мобилност и обхват.

Ръководителят на екипа Такеши Хакамада казва, че подобни компактни машини предлагат множество нови възможности за космически изследвания. Такеши Хакама, ръководител на екипа Hakuto: Могат да се използват за доставки до Луната – вече има търсене за това. Освен това съществува интерес към събиране на данни от Луната. Знаем, че има американски компании, които всъщност са подписали договори с НАСА, за да събират информация от Луната.

Bloomberg: Американската Astrobotic е една от компании, които участват в конкурса.  

Още по темата

Джон Торнтън, президент, Astrobotic: Подходът ни е да разделим разноските с някои от отборите и след това да разделим и наградата. По този начин, когато кацнем на Луната, ще можем да пуснем на повърхността няколко лунохода, които ще се движат заедно и ще се опитат да изминат 500-те метра възможно най-бързо. буквално ще прилича на състезание като Формула 1 по лунната повърхност, която светът ще може да наблюдава на живо. Искаме да направим Луната – и я виждаме така – осмият континент на Земята. Ще се превърне в място за икономическо развитие и излизане на човечеството навън.

Bloomberg: Пътуването започва тук. С частни компании, които строят ново космическо бъдеще.

 

fallback
Още от Техно
fallback