Виртуални симулации на бойни действия

Коментар на Кори Джонсън за Bloomberg от Орландо

23.06.2015 | 17:10 Редактор: Георги Стоянов
Виртуални симулации на бойни действия

Кори Джонсън, Bloomberg West: Последната технология се нарича симулатор на бойното поле. С него границата между тренировката и реалната мисия се губи. И цялата тази технология идва от Орландо, Флорида.

Генерал лейтинант Том Баптист, Военновъздушни сили на САЩ: Няма нито един войник, моряк, летец или морски пехотинец, който е бил изпратен през последните 12 години в Афганистан или Ирак, който да не е трениран по някакъв начин на устройство, доставено от това място в централна Флорида.

Кори Джонсън, Bloomberg West: Всичките 4 клона на армията, националният център за симулации и стотиците симулационни компании – те всички са базирани тук, в централна Флорида. Генерал-лейтeнант от Военновъздушни сили Том Баптист оглавява Националния център за симулации.

Генерал лейтинант Том Баптист: Индустрията може да предостави невероятни възможности. Те са способни на невероятни неща.

 

Кори Джонсън, Bloomberg West:Lockheed Martin създава симулатори тук в централна Флорида през последните 30 години.

Джон Рамбо, вицепрезидент на Lockheed Martin: Това е нашият пълномащабен демонстрационен симулатор.

Кори Джонсън, Bloomberg West: 16% от продажбите на Lockheed Martin, възлизащи през 2014 на 45,6 милиарда долара, се генерират от бизнеса им за симулатори на системи и мисии.

Джон Рамбо: Това е F-16.

 

Кори Джонсън, Bloomberg West: Симулаторът на F-16 помага на пилота да се подготви за мисия само за частица от разходите за реална тренировка. Всеки час тренировка в реален F-16 може да ви струва 10 хиляди долара, докато симулаторът струва едва 1000 долара на час.

Джон Рамбо: Напълно сме дублирали функционалността на самолета, така че пилотът може на практика да тренира пълния спектър от мисии, както и с реален самолет.

 

Кори Джонсън, Bloomberg West: Освен нещата, които летят, армията печели доста пари от симулатори, като този симулатор на HUMV с картечница 50-ти калибър и 360 градуса виртуална среда, чрез който войниците наистина могат да видят, какво е да си на бойното поле. Повече от половината от договорите за симулатори за 3,9 милиарда долара, подписани от министерството на отбраната, през миналата година са спечелени от армията. И сега дизайнерите на симулатори започват да работят с виртуална реалност - друг технологичен инструмент, който прави симулациите  да изглеждат максимално истински.