fallback

Йепсен: Ако се научите да програмирате, пред вас ще се разкрият необятни възможности

Директорът по дисплейните технологии във Facebook и Oculus Мери Лу Йепсен за първия си ред програмен код.

22.06.2015 | 16:54 Автор: Велко Каменов

Директорът по дисплейните технологии във Facebook и Oculus Мери Лу Йепсен говори за програмирането и технологиите пред Bloomberg.

„Вълнува ме бъдещето на технологиите, когато се отървем от устройствата и компютрите напълно и започнем да комуникираме директно, използвайки единствено човешката мисъл. Работила съм в тази област и смятам, че сме по-близо до там отколкото си мислят повечето хора”, заяви Йепсен, която е известна с това, че е основателка на компанията One Lapton Per Child (По един лаптоп на дете).

„Първият ни компютър беше Apple II +. Тогава бях на 14. Смартфонът Ви е по-силно устройство от този компютър, но беше толкова интересно – можеше да махнете капака и да разберете как са свързани частите като ги разглобявате и сглобявате отново. Компютърът беше на родителите ми и беше много скъп. Не трябваше да го докосвам, но понякога те не бяха вкъщи”, с усмивка си спомня си Йепсен.

„С първия ми ред програмен код хакнах версия на играта Понг, като промених изгледа на топчетата и ги направих да изгледат като усмихнати личица. Когато успях, бял толкова развълнувана. Нямах идея, че мога да променям това, което виждам на екрана. Трябваше да редактирам само 10 реда код и изведнъж играта беше променена. Първо окото на личицето не беше на правилното място и трябваше да разбера как да го преместя. Беше забавно”, припомня си тя.

„Един приятел казва, че когато четеш кода на някой, това е сякаш си в главата му. Понякога е малко плашещо каква бъркотия е. Не казвам, че моят код винаги е прекрасен. Хората си мислят, че програмирането е нещо много трудно. Честно казано писането и четенето е по-трудно. Мисля, че всеки трябва да се научи да програмира. Преди използвахме моливи и хартия, с които може да се направят много неща. Сега обаче имаме компютри и можем да направим толкова много повече, ако ги използваме. Ако се научите да програмирате, пред вас ще се разкрият необятни възможности”, вдъхнови бъдещите ентусиасти Йепсен.

 

fallback
Още от Техно
fallback