JF-17 – един съвместен проект на Пакистан и Китай

Интервю с вицеадмирал Аршад Малик, директор на програмата JF-17 от Авиошоуто в Париж

19.06.2015 | 16:55 Редактор: Георги Стоянов
JF-17 – един съвместен проект на Пакистан и Китай

Аршад Малик, директор на програмата JF-17:

JF-17 съвместен проект за изтребител на Пакистан и Китай. Това е един много, много скъп проект не само по-отношение на дизайна и разработката, но също така и по отношение на съвместното производство.

Но пакистанските военновъздушни сили, под ръководството и насоките на нашето политическо ръководство, решихме, че независимо от всичко,ю сега е моментът да впрегнем ресурсите си и да ги развием тази местна технология.

Още по темата

Аз съм вицеадмирал от военно въздушните сили Аршад Малик и ръководя програмата за разработка на JF-17 за пакистанските военно въздушни сили.

Този самолет определено е съвместим, високотехнологичен изтребител, но на много, много достъпна цена за страна като Пакистан.

JF-17 прави своя дебют на Авиошоуто в Париж

Аршад Малик: Колкото до този проект, първоначално решихме, че някои от частите определено ще вземем от западни компании.

За нас авиониката винаги е била приоритет. Винаги сме вярвали, че трябва да е възможно най-добрата и затова потърсихме начини да използваме опита на западните компании в областта.

За съжаление обаче обстоятелствата не бяха на наша страна.

През 1999 Пакистан тества ядрено оръжие, в резултат на което западните правителства налагат на страната строги санкции. Заради санкциите беше отменена продажбата на американски изтребители за Пакистан

Аршад Малик: Санкциите от страна на западните компании бяха много сурови и тогава ние взехме решението, че ако искаме да създадем изтребител, не трябва да чакаме благословията на Запада.

Отново и отново Китай е доказвал приятелските си отношения с Пакистан. И тук не става въпрос само за отбранителния сектор, но и за всички други сфери.

Тази година Китай обеща на Пакистан помощ в размер на 26 милиарда долара.

Аршад Малик: Мисля, че Западът разбира, че санкциите няма да ни спрат да постигнем нашите справедливи искания и да задоволим нашите справедливи нужди.

През 2001 САЩ отмениха всички наложени на Пакистан санкции, свързани с ядрената програма на страната.

Аршад Малик: Когато дадена страна има нужда от дадена технология, за да се защити, съвсем нормално е другите страни да дойдат и да й предложат същото, което предлагат на всички останали.

Пакистанските военновъздушни сили не разкриват цената на самолета.

Аршад Малик: Определено може да сравните този изтребител с класа изтребители, които се доближават до F-16.

Не съм търговец, аз съм пилот на изтребител и следя за развитието на самолета.

Това обаче е жокерът, който мога да ви дам - цената на този самолет е едва една трета от тази на всеки един изтребител с сходни характеристики.

Пакистан иска да продаде изтребителя на клиенти в Близкия изток, Африка и Югоизточна Азия.

Аршад Малик: Има страна, която определено се конфронтира с нас и в същото време има интерес към тези самолети от дузина и повече страни.

И за това ние казваме, че много скоро ще има добри новини, както за нас самите, така и за нашите партньори.