Linux на 25 години

Интервю с Лайнъс Торвалдс, създател на най-разпространената операционна система с отворен код

17.06.2015 | 18:05 Редактор: Георги Стоянов
Linux на 25 години

Нещото, което наистина харесвам в програмирането, е просто фактът, че наистина може да кажете на компютъра, точно какво да прави и той ще направи, каквото сте му казали и нищо повече.

Незнам, може би имам някаква форма на аутизъм или нещо подобно. Това обаче не се случва в нормалния живот.

Още по темата

Аз съм Лайнъс Торвалдс и съм известен главно за това, че съм човекът, който стартира и все още поддържа Linux.

Първият компютър, който използвах, беше Commodore VIC-20, който беше на дядо ми. Мисля, че тогава бях на 11 или 12.

Този компютър използваше един много традиционен език, наречен Basic. Сестра ми ми каза, че първото нещо, което съм й показал, е било това, с което всички започват, когато пишеш на Basic.

Пишете 10 Print и след това някакъв ред, след което пишете 20 goto 10. И това на практика казва принтирай този ред вечно.

Тя твърдеше, че съм го измислил веднага „Сара е най-добрата”, което на мен ми звучи доста невероятно, защото не винаги задължително сме били най-добри приятели.

Но може би съм се опитвал да съм мил и да я впечатля с уменията си на програмист. Не започнах много сериозно, но докато стана на 15 вече бях, това което съм.

Просто виждате кода, дори не е необходимо да мислите за него – просто поглеждате нещо и вече знаете, какво прави.

Ако не сте програмист ще решите, че е почти като бял шум. Ако обаче го правите достатъчно дълго, ще можете да четете програмен код като всеки друг език.

Може да напишете код, който изглежда красив, но всъщност просто не решава проблема и за това се занимавам със същия проект 25 години по-късно.

Това е защото е трудно да напишете добър програмен код.