fallback

Първият соларен самолет, който ще обиколи света

Solar Impulse 2 е задвижван само от слънчева енергия.

15.06.2015 | 15:33 Автор: Велко Каменов

Швейцарският електрически самолет Solar Impulse ще се превърне в първия самолет, обиколил света, използвайки само слънчева енергия, съобщава Bloomberg. В безоблачно небе самолетът може да лети до безкрай, а 4 батерии му позволяват да продължи да се движи и нощем.

През март 2015 г. двама пилоти – Пикард и Боршбърг – започват околосветското пътешествие със соларния самолет, тръгвайки от Абу Даби в ОАЕ. По план самолетът трябва да се върне в Абу Даби на 15 август. Първата част от пътуването, планирана до Китай, беше успешно изпълнена от Пикард. В следващия етап Боршбърг трябваше да лети от Китай до Хаваите, но беше принуден да кацне принудително в Нагоя, Япония, заради лошо време. През последните 2 седмици Solar Impulse е в мобилен хангар, където преминава през поправки, а пилотите чакат по-благосклонно време.

Следващият етап от пътуването ще бъде от Япония до Хаваите и ако е успешен, ще  постави нови рекорди. Първият е за най-дълга прелетяна дистанция от електрически самолет: около 4 хиляди мили, а вторият за най-дълъг полет, изпълнен от 1 пилот: над 100 летателни часа.

Размахът на крилата на соларния самолет е 72 метра, или по-голям от този на Boeing 747. Средната скорост, с която се движи е 30 мили в час, а средната височина – малко над 6 хиляди метра. По време на полетите пилотът спи между 6 и 8 пъти на ден за по 20 минути.

Разходите по разработването на самолета достигат 150 милиона долара през последните 12 години.

 

fallback
Още от Техно
fallback