Плаващият небостъргач на Chevron

Bloomberg с репортаж за нефтените платформи на Chevron

11.06.2015 | 14:11 Редактор: Виктория Крумова
Плаващият небостъргач на Chevron

Джон Уотсън, председател и президент на Chevron: Ние сме един от най-големите наематели в Мексиканския залив и имаме действащи проекти там. Бизнесът се развива стабилно. Когато дойдох в компанията, дълбоки води означаваше около 100 метра. А сега сондираме на 3000 метра и произвеждаме на 2000 метра. Средата е много различна, но подобрението е стабилно през моята 35-годишна кариера.

Ерик Шацкер, Bloomberg: През декември 2014, точно когато цените на петрола се сриваха, Chevron започна да добива нефт на Jack/St Malo – проект за $7.5 милиарда, на няколко километра от брега. В същото време компанията завършваше „Голямата стъпка“ на корабостроителница в Корпус Кристи.

Джейсън Гроувс, Chevron Big Foot, мениджър интеграции: „Голямата стъпка“ е огромен проект за $5.1 милиарда – най-голямата платформа, на която съм бил. Не знам за никоя друга с повече техника от цялостния дизайн до генерирането на мощност.

Ерик Шацкер, Bloomberg: „Голямата стъпка“ е висока 137 метра – нещо като плаващ небостъргач. През март беше позиционирана на 360км южно от Ню Орлиънс.  Това е сондовата кула, нали?

Още по темата

Джейсън Гроувс, Chevron Big Foot, мениджър интеграции: Прав сте. Това е сондовата кула с капацитет от 90 милиона килограма.

Ерик Шацкер, Bloomberg: След това нещо се обърка. Chevron планира да закотви „Голямата стъпка“ с 16 жълти тръбопровода. В края на май шест от тях не се задържаха на водата, след това потънаха още три – и деветте лежаха на океанското дъно.

Джон Хофмайстър, бивш президент на Shell Oil: Ако се занимавате с дългосрочен дълбоководен бизнес близо до брега – това е нещо различно – техническите изисквания са много по-високи, рискът е много по-висок, и е по-добре да се занимавате с риска, който поемате в дълбоките води до брега, или ще свършите като бедствието с BP на Макондо.

Ерик Шацкер, Bloomberg: Сега Chevron връща „Голямата стъпка“ в плитки води. Компанията не може да каже кога платформата ще започне да сондира или ще достигне капацитета си от 75000 барела на ден. Но няма да бъде цел за декември 2015.