fallback

Роботите на бъдещето са надуваеми и подвижни

Bloomberg с репортаж за роботиката на бъдещето - новите машини са надуваеми, гъвкави и леки

11.06.2015 | 11:38 Автор: Виктория Крумова

Ивон Ман, Bloomberg: Мозък или мускули – това е разделителната линия в света на роботиката. Сладки играчки, проектирани да забавляват или да се свързват емоционално с хората, срещу индустриални гиганти, които неуморно служат на тежката промишленост.

Сега един стартъп от Сан Франциско търси нов начин да замени стоманата и моторите с плат и въздух.

Кевин Албърт, президент Pneubotics: Ние сме новa компания за роботи и имаме за цел да изградим нов клас роботи, които са по-леки, по-безопасни и по-подвижни от всичко, изобретено досега.

Още по темата

Ивон Ман, Bloomberg: Индустриалните роботи са изработени от твърди и тежки материали, затова сблъсъкът с един от тях е като удар от кола. Това е причината да бъдат затворени в клетки в заводите. Pneubotics са създали роботизираната ръка, която няма твърд скелет и е изработена предимно от плат като презрамки на раница.

Кевин Албърт, президент Pneubotics: Големите предимства в използването на надуваеми роботи пред традиционните е, че можете да създадете усещане на досег и взаимодействие с робота на ниво материали.

Ивон Ман, Bloomberg: Другото изненадващо нещо е, че мощните надуваеми роботи са по-силни от металните си колеги. Един типичен фабричен робот е 5 до 10 пъти по-тежък от товара, който може да повдигне.  Докато този прототип вече може да вдигне повече от собственото си тегло.

Още по темата

Disney ни показа как ще изглежда бъдещето на гъвкавите роботи във „Героичната шесторка“. Главният герой е симпатичен и гушкащ здравен робот на име Беймакс.

Героят е вдъхновен от истински прототип, разработен от Университета Carnegie Mellon.

Крис Аткесън, Университета Carnegie Mellon: Ще помагаме на хората да се решат, да си мият зъбите, да се хранят, да се обличат и събличат. Просто няма начин голям тежък робот безопасно да се приближи до нас.

Ивон Ман, Bloomberg: Робот като Беймакс все още е научна фантастика, но надуваемите ще се появят скоро. Pneubotics се надяват да пуснат първия си продукт на пазара следващата година.

 

fallback
Още от Техно
fallback