Недостигът на кадри спира растежа на IT индустрията в Израел

Израел има нужда от още 10 хиляди инженери и компютърни специалисти.

09.06.2015 | 16:23 Редактор: Велко Каменов
Недостигът на кадри спира растежа на IT индустрията в Израел

Технологичното чудо в Израел е заплашено заради липсата на достатъчно кадри, които да позволят бурния растеж на сектора в страната да продължи, съобщава Bloomberg.

„Намирането на хора за свободните позиции е един от най-сериозните ми проблеми”, споделя мениджърът в технологичната компания SanDisk Шахар Бар-Ор. „През 2013 г. ни се наложи да аутсорснем част от дейността си в Източна Европа, за да успеем да завършим проектите си в срок”, призна той.

До края на 2014 г. около 250 мултинационални компании основаха центрове за развитие в Израел, а в същото време 5000 нови компании бяха създадени. Сега обаче технологичният сектор има нужда от още 10 хиляди специалисти, за да може растежът да се запази.

Високотехнологичният сектор е важен за Израел, тъй като страната не може да разчита на много природни ресурси и именно от високите технологии се очаква да допринесат за увеличаване на износа. Шломо Маркел, вицепрезидент в подразделението на производителя на чипове Broadcom в Израел, заяви, че разликата между Израел и другите държави е, че единственият ресурс, който Израел притежава, е човешкият капитал.