Южнокорейски отбор спечели конкурс за роботи

Конкурсът за роботи намери шампион по отстраняване на аварии като "Фукушима"

07.06.2015 | 11:43 Редактор: Ирина Георгиева
Южнокорейски отбор спечели конкурс за роботи

Южнокорейският отбор по роботика спечели състезанието DARPA Robotics Challenge, съобщи BBC. Предизвикателството в "битката" между роботите е да преодолеят препятствия, които симулират условия, подобни на аварията на АЕЦ Фукушима през 2011г. 

Хуманоидният робот DRC-Hubo на отбора KAIST победи други 22 робота, за да спечели наградата от 2 милиона долара от американското научно звено DARPA към Министерство на отбраната.

Роботите са имали час, за да изпълнят серия от задачи и осем мисии. Те трябваше да шофират, да преминат през врати, да удрят по стена, да преминават през отломки, да изкачват и слизат по стълби. Всички препятствия бяха съобразени със специфичните условия от аварията в АЕЦ Фукушима.

Предизвикателството включва серия от задачи, които да завършат самостоятелно като прекъснат свързаността с операторите си.

Роботът на отбора KAIST най-бързо се справи с изпитанията - за 44 минути и 28 секунди.

Отборът IHMC Robotics стана втори и спечели 1 милион долара. Роботът Chimp на отбора Tartan Rescue зае трето място и награда 500 000 долара.

На финалните състезания се явиха 24 робота с човешка форма, придружени от обслужващите ги екипи. 12 от тях бяха представители на САЩ, 5 на Япония, 3 на Република Корея, 2 на Германия, 1 на Италия и 1 на Хонконг.