fallback

Годишнината от Тянанмън затруднява паричните преводи в Китай

04.06.2015 | 09:50

Потребителите на най-популярната услуга за изпращане на съобщения в Интернет не може да изпраща пари, ако това са суми, свързани със събитията на площад Тянанмън в Пекин през 1989.

Опитите да бъдат изпратени пари в Пекин, възлизащи на 64 - символ на 6-4, 4 юни, датата, когато войниците и танковете разпръснаха демонстрантите; или 89 - през приложението WeChat на Tencent Holdings Ltd в сряда се оказваха неуспешни, събощава Bloomberg.

Функцията "червен плик" на WeChat връща съобщение с текст: "Грешка при транзакция. Опитайте пак по-късно, когато потребителите се опитват да изпратят суми от 89 или 6,4 юана. Трансферите на суми, различни от символичните цифри минават нормално.

Не е ясно дали Tencent цензорира транзакциите умишлено. Компанията не е отговорила след края на работния ден в сряда на запитванията на Bloomberg, а отговор на говорителя по имейл не е бил получен.

Още по темата

Китай затегна контрола в интернет след като президентът Си Дзинпин пое поста през 2012. На 1 юни 2015 Лю Уей, топ интернет регулаторът каза, че хората трябва да бъдат научени да бъдат добри граждани на мрежата /netizens/.

Интернет цензурата в Китай явно не позволява да се отбележи годишнината, както и онлайн дискусиите за потушаването на демонстрацията, при което войници убиха и раниха стотици хора в центъра на Пекин.

Ма Хуатенг, основателят и главен изпълнителен директор на Tencent е член на висшия законодателен орган на Китай. Си посети главния офис на компанията в Шензен през декември 2012, месец след като дойде на власт.

WeChat има 549 млн активни потребители всеки месец към края на първото тримесечие, а мобилната версия QQ, собственост на Tencent има 603 млн потребители, според отчета на компанията за май. Функцията "Red Enveloppe" на WeChat позволява на потребителите да изпращат малки суми до 200 юана /32 долара/.

/Снимка: скрийншот от историческия репортаж на екип на CNN в Пекин на 4 юни 1989, YouTube/

fallback
Още от Техно
fallback