Данъчни проверки от въздуха в Индонезия

Bloomberg с репортаж за висококачествени технологии, които следят реалния размер на бизнеса в Индонезия

04.06.2015 | 09:38 Редактор: Виктория Крумова
Данъчни проверки от въздуха в Индонезия

Шери Ан, Bloomberg: Този дрон за наблюдение държи под око хора, които се опитват да измамят системата. Това е новото “Око в небето” на данъчните. Мините и плантациите за палмово масло и каучук са най-големите цели. Тези индустрии съставляват около една четвърт от икономиката на Индонезия. Въпреки това службите изчисляват, че те плащат само около 30% от дължимото като дават неточни данни за истинския размер на бизнеса си.

Още по темата

Обширни каучукови плантации и калаени мини се простират в Суматра и островите Бангка и Белитънг, тествайки обсега на данъчните.

Бамбанг Уиджоно, оператор на дронове: Районът, който трябва да следим, е много обширен, затова имаме нужда от много ефикасен инструмент.

Още по темата

Шери Ан, Bloomberg: Ето го и дронът – тази високотехнологична машина прави снимки на земята на всеки пет секунди. По-късно изображенията се комбинират в подробна карта, която ще се използва за сравняване на данъчни показания.

Самон Джая, директор на данъчна служба, Южна Суматра: Ако използваме стария метод с Джи Пи Ес, например, трябва да отидем в джунглата и да изминем много километри и след това да обработим данните в офиса. Сега в рамките на един часа можем да направим карта на 700 хектара.

Шери Ан, Bloomberg: Само 900 000 от цялото население на Индонезия, което е 250 милиона души, са подали данъчни декларации през 2014г. За предложената инфраструктурна програма за 450 милиарда са необходими средства, затова дроновете са най-новият опит на правителството да се справи с неефикасната данъчна система на Индонезия.